onsdag den 6. december 2017

Højdespringere og Jorn-dyk hos Bruun Rasmussen

Vilhelm Lundstrøm: 'Opstilling på et orange bord med sort-blå sifonflaske, skål og turkis kugleform', ca. 1940, 65 x 82 cm. (foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

Hvis man vil orientere sig om de regulære priser på kunstværker, er det en god idé at følge priserne i de store auktionshuse. 

De største er vel Christie's og Sotheby's på internationalt niveau, men herhjemme har vi som bekendt Bruun Rasmussen med hovedkvarter i Bredgade i "gamle København". 

Her har man for nyligt haft en del moderne kunstværker under hammeren og det er påfaldende at vurderinger og priser ikke altid er helt i harmoni. 

Et eksempel er Asger Jorn, som man kun troede gik én vej rent prismæssigt, men malerierne af Jorn kunne ikke helt leve op til vurderingerne, hvorimod grafiske arbejder af samme kunstner blev solgt for over, hvad auktionshuset har skønnet. 

Hvis man tager et hurtigt blik på oversigten over solgte værker, er det interessant at se et værk af Le Corbusier - emalje på metal - gå for 1,9 millioner mod en vurdering på kr. 600.000-700.000. 

Et usigneret maleri af Vilhelm Lundstrøm (billedet) opnåede hammerslag på kr. 420.000 mod en vurdering på 200.000-250.000. 

Et maleri af Harald Giersing vurderet til kr. 300.000 blev solgt for hele 750.000. Nogenlunde samme mønster ses i forbindelse med et 'Hønsebillede' fra 1917 af William Scharff. 

Interessant er det at iagttage, at mange Cobra-værker ikke kunne sælges til de forventede priser, og derfor blev trukket tilbage.