fredag den 9. marts 2018

En ung Merkel i iskold marmor


Ophavet er genkendeligt: Det er en ung Angela Merkel til venstre i Adel Abdessemeds version, som det er på fotoet fra en ungdomslejr i det tidligere DDR på det sort-hvide fotografi. Hvem de to øvrige piger er, melder historien intet om (fotos: Øverst: Musee d' art contemporain de Lyon/nederst.: fotograf ukendt)

Om det er materialets iboende karakter, eller om det blot er ud fra et ønske om at gøre sig interessant, at den algeriske kunstner Adel Abdessemed har ladet udføre en skulptur i hvid Carrara-marmor forestillende en ung Angela Merkel sammen med to veninder, er svært at sige. 

Udgangspunktet er et fotografi, som blev offentliggjort under valgkampen til det tyske valg i 2015 i magasinet Vanity Fair. 

Merkel genvandt som bekendt kanslerposten ved den lejlighed, så et billede af en ung, nøgen Angela - nu gengivet som en parafrase over Rubens' De Tre Gratier fra ca. 1635 - afholdte bestemt ikke tyskerne fra at stemme på Merkel

Jeg vil nok også vove at påstå, at man har et mere naturligt forhold til den frie kropskultur i Tyskland, end det er tilfældet i Algier, så måske Abdessemed mener, han har foretaget et kontroversielt værk med denne skulptur, som han kalder 'Is Beautiful'. 

Nyheden kunne læses i The Art Newspaper, og skulpturen kan ses på Musee d'art contemporain de Lyon i Sydfrankrig frem til d. 8. juli.