onsdag den 11. april 2018

Fri entré til Berlins nye slot

Et udsnit af Berliner Stadtscholss, som det så ud, da jeg sidst besøgte Berlin i begyndelsen af 2018

Nu refererer jeg ganske vist til et "nyt slot" i overskriften, men hvis man skal forholde sig til kendsgerningerne, er der tale om en kopi af det tidligere Berliner Stadtschloss, som nu er under opførelse i Berlins centrum som genbo til den imponerende Berliner Dom. 

Da jeg første gang besøgte Berlin, var slotspladsen blot en forblæst, nøgen grund uden bebyggelse, og sådan havde det været siden bystyret besluttede at nedrive DDR-styrets tidligere regeringsbygning, som man havde opført på grunden, da man bestemte at sprænge slottet i luften i 1950'erne. 

Slottet var blevet beskadiget voldsomt ved bombardementerne af Berlin under 2. Verdenskrig, og derfor blev det besluttet at udslette dette symbol på imperialisme og småborgerlig plutokrati. 

Nu står slottet imidlertid på sin gamle plads i en ny version, og i tre år efter åbningen i 2019 har man fra politisk hold lovet, at der vil være fri entré til det imponerende bygningsværk. Man forventer mellem tre og fire millioner gæster til slottet på årsbasis. 

Oplysningerne stammer fra The Art Newspaper.