mandag den 28. januar 2013

Udstilling pillet ned

”Politimuseet tager udstillingen ’Kvindedrab - In Memoriam’ ned den 28.1.2013. Nedtagelsen sker på baggrund af den megen diskussion i medierne, efter hvilken det ikke er muligt at få de oprindelige intentioner bag udstillingen frem. Diskussionen om udstillingen er dermed kommet til at dække for selve udstillingen. Af respekt for kunstnerens oprindelige idé og for ikke at trække de pårørende igennem en yderligere debat har man valgt at tage udstillingen ned”

Dette kan man læse i en pressemeddelelse, som Politimuseet i København har udsendt d. 28. januar.

Jeg har tidligere omtalt den pågældende udstilling på blog'en her, og min første tanke, da jeg læste teksten i pressemeddelelsen, var om ikke denne selvcensur, som Politimuseet – sandsynligvis i samråd med kunstneren – her demonstrerer ikke rummer visse paralleller til Muhammed-tegneren Kurt Westergaards latterliggørelse af Islam og profeten Muhammed i sin tid?

Dengang var ytringsfriheden, og friheden til at bringe alle typer billeder frem, uangribelig. Specielt Dansk Folkeparti var fortørnede over reaktionerne; men ikke desto mindre har repræsentanter for netop Dansk Folkeparti nu været fremme med en voldsom kritik af Politimuseets udstilling.

Det gælder hele det politiske miljø, og kritikken har naturligvis sigte imod de portrætterede afdøde personers familier. Naturligt nok; men ytringsfriheden - i visuel forstand - KAN altså gradbøjes, og selvcensur BØR være et tema - ifølge politikerne???

Fint nok! Det er rart som kunstner at vide, hvilke kriterier kunst iagttages ud fra...