onsdag den 27. januar 2016

Efterlysning: Stærkere statement fra Ai Weiwei

ARoS' direktør Erlend Høyersten (længst til venstre) og Ai Weiwei (til højre) ved åbningen af 'A New Dynasty - Created in China


"Vi er et kunstmuseum, som hver dag arbejder på at skabe forståelse for menneskelige relationer, større indsigt i kulturer, og vi inviterer til kritisk refleksion med udgangspunkt i kunsten. På den måde har vi mange af de samme værdier som Ai Weiwei. I disse dage behøver man mere end nogensinde kulturinstitutioner, der skaber rum til frie tanker og ord. ARoS er en selvejende institution, hvor program og udstillinger på ingen måde kan dikteres af magthaverne, som tilfældet er i f.eks. Kina. Derfor har jeg stor respekt for hans reaktion på den danske flygtningepolitik, men jeg finder det også urimeligt, at et helt folk skal straffes ud fra regeringens politik"

Ordene er fremsat af ARoS' direktør Erlend Høyersten i en pressemeddelelse, der er udarbejdet i forbindelse med, at den kinesiske kunstner Ai Weiwei viaTwitter og Instagram har offentliggjort, at han trækker sine værker ud af to udstillinger i Danmark som en reaktion på den danske asyl- og udlændingepolitik. 

Som bekendt finder udstillingen 'A New Dynasty - Created in China' sted nu på netop ARoS

Jeg selv mener, at Ai Weiwei træffer en forkert beslutning. 

Til gengæld hviler der så meget opmærksomhed på den systemkritiske, kinesiske kunstner, at havde han produceret et værk, der sætter fokus på den danske asylpolitik, ville det havde udgjort et langt stærkere statement, end at han blot vælger den defensive fremgangsmåde, og således fjerner sit værk fra en i øvrigt fremragende udstilling.