mandag den 2. januar 2012

Dansk kunst i "udkanten"

”Men ellers er der i det nye år ikke mange udstillinger af danske kunstneres kunst i hovedstadens større museer og kunsthaller. Hvis man vil se mere af det, som danskere laver, når de har valgt en fremtid som kunstnere, skal man en tur til Udkantsdanmark eller ud til gallerier og mindre udstillingssteder”

Sådan skriver Politikens kunstanmelder Peter Michael Hornung om det kommende års udstillingsaktiviteter på de væsentligste udstillingssinstitutioner i Danmark. Når anmelderen hører hjemme i København er det sandsynligvis ret sikkert, at alt, hvad der hører hjemme vest for Valby Bakke er at betragte som ren ”udkant”; men ellers synes jeg nok, at Hornung nævner et par væsentlige udstillinger af danske kunstnere i årets løb.

Jeg vil i den anledning nævne en enkelt, som finder sted på Arken fra d. 28. januar. Det virker nærmest indlysende at Hendes Majestæt Dronning Margrethe d. 2. skal udstilles i forbindelse med sit 40-års regentjubilæum. At jeg selv mener, at dette jubilæum kunne fejres på et par tusinde andre måder – hvilket det sikkert også bliver – findes der nok ikke den store forståelse for på et stadigt mere snobbet parnas.

Svend Wiig Hansen er én af de – ganske vist afdøde – kunstnere, der kan ses i udstillingslandskabet i 2012. Gengivelsen herover viser i udsnit maleriet ’Vandring uden mål’ fra 1978. Billedet måler ikke mindre end 2,2 x 13, 4 m. i sin fulde udstrækning. Svend Wiig-udstillingen finder sted på Gl. Holtegaard fra d. 13. april.