lørdag den 16. november 2013

Jorn/Pollock på Louisiana

Jackson Pollock: Maleri, 1953-54, 40 x 52,1 cm. Museum of Modern Art, New York, gave fra Mr. og Mrs.
Ira Haupt (pressefoto: Scala Archives/Louisiana

”Det er billederne – og de facetter både udstillingen i Humlebæk og i Silkeborg føjer til billedet af Jorn og den måde, hvorpå han lod sig inspirere af andre store kunstnere. Netop for at nå frem til noget, der var hans udsagn om, hvad kunst er, og hvordan relationen mellem kunst og samfund kunne være. For gode kunstnere kopierer ikke. De stjæler med arme og ben. De to udstillinger viser, hvorfor det var en god idé for Asger Jorns vedkommende”
 
Antyder Torben Weirup via sin anmeldelse i Berlingske, hvorfra citatet herover er hentet, at Asger Jorn var en gemen epigon, der ragede til sig af andre kunstneres udtryk?
 
Under alle omstændigheder er det svært at lade være med at lave direkte sammenligninger, når museer (Museum Jorn i Silkeborg og Louisiana i Humlebæk) udstiller Jorn sammen med henholdsvis Picasso og Jackson Pollock.
 
Falder den danske maler igennem i samspillet med sine to verdensberømte kollegaer? Jeg har kun set udstillingen i Silkeborg, og her er det i nogen grad tilfældet.
 
Om det samme gælder i forbindelse med udstillingen på Louisiana, vil jeg glæde mig til at finde ud af i nær fremtid. Den udstilling løber i hvert fald frem til d. 23. februar