onsdag den 19. februar 2014

Manzoni og Gadegaard


Jeg har altid - eller i hvert fald længe - fundet, at Paul Gadegaard (1920-96) (billedet til højre) er en stærkt undervurderet kunstner i den del af kunsthistorien, der omhandler konstruktivistisk kunst herhjemme

For tiden kan man se et pænt udvalg af hans værker på kunstmuseet HEART i Herning, som er i besiddelse af en større samling af hans produktion, og dette ikke mindst takket være den tidligere skjortefabrikant Aage Damgaard, der faktisk trak avantgardekunsten til Herning tilbage i 60'erne. 

En anden kunstner, som havde en betydning i forhold til Damgaard og Herning, var italienske Piero Manzoni (1933-63), hvis arbejder man også kan opleve for tiden på HEART. 

Manzoni er blevet legendarisk i et kunsthistorisk perspektiv via 'Merda d' Artista' (det øverste billede), der stadig bruges som reference, når rindalisterne kører det tunge skyts frem imod samtidskunsten. 

Værket har mere end 50 år på bagen, og blev faktisk skabt året inden, The Beatles indspillede deres første plade. 

Jeg besøgte HEART forleden dag og så ved den lejlighed tillige et stort maleri af Per Kirkeby fra 2011, som nu indgår i museets samling