søndag den 20. september 2015

'Dane Fæ' - og museet uden ende












Et "danefæ" er en genstand, som er under museal bevaring, og som i princippet tilhører os alle. 

At man har navngivet udstillingen på Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum som 'Dane Fæ' må vel være i en bevidsthed om, at den forlængst afdøde maler, grafiker, billedhugger og samler Henry Heerup var at betragte som en kunstner, der i princippet tilhørte alle. 

 Han var med andre ord folkelig, og denne beskrivelse var han overhovedet ikke ked af. Blandt hans mange skrevne citater hedder det blandt andet "Al Kunst Bør Være Folkelig" - og læg mærke til, at Heerup ganske behændigt kom ud over problemstillingen angående, hvilke ord som skulle optræde med stort begyndelsesbogstav. Han lod alle ord begynde med stort. 

Udstillingen i Herning åbnede forleden dag som en del af fejringen af museets udvidelse, og jeg var til stede ved åbningen, hvor én af udstillingsgæsterne fremkom med en interessant betragtning vedrørende den nye fløj, som befinder sig under jorden. 

Den binder faktisk museet sammen med den nærliggende Angligården, og dermed er museet sammenbundet med det tidligere Herning Kunstmuseum. Dermed kan man sige at der er tale om museet uden ende. 

Det er selvfølgelig en sandhed med modifikationer; men uanset, hvordan man vender og drejer det, har man endnu en gang i Herning vist vilje og en uimodståelig trang til at få ting til at ske. Det er prisværdigt. 

Udstillingen med Henry Heerups værker har jeg netop afsluttet en anmeldelse af, og den kan læses i løbet af nogle dage i Jyllands-Posten.