søndag den 24. marts 2019

Koks på heden













Hvis man bevæger sig ud på heden - nærmere beskrevet kunstmuseet HEART i Birk ved Herning, vil man blive meget overrasket, når man visuelt får kontakt til museets foyerområde. 

Centralt er nemlig placeret en skurvogn - eller beboelsesvogn om man vil - som har tilhørt maleren, outsideren og hippien Wiliam Skotte Olsen. 

Kunstneren boede ganske enkelt i denne vogn, og det er faktisk muligt at studere den såvel ind- som udvendigt. 

Vognen udgør ikke alene Skotte Olsens hjem i de sidste af hans leveår - han levede fra 1945 til 2005 - den udgør faktisk et stykke kulturhistorie, som bliver yderligere foldet ud i forbindelse med udstillingen 'Bevidst koks', som viser et omfattende udsnit af Wiliam Skotte Olsens produktion fra tiden omkring debuten midt i tresserne og flere årtier frem. 

Ved åbningen af udstillingen fortalte trommeslageren fra beatgruppen Steppeulvene, Preben Devantier, om tiden, da en lille gruppe af unge tog hippiekulturen fra USA til sig i København og en tid, som Skotte Olsen blandt få andre blev et synonym på. 

Devantiers fortælling blev faktisk et fint højdepunkt i et arrangement, som tillige præsenterede bandet Stepp 2, der er en gruppe, som viderefører musikken fra blandt andet Steppeulvenes eneste album, som havde den ganske sigende titel 'Hip'. 

Wiliam Skotte Olsens kunstneriske produktion rummer flere facetter, og når han som maler var bedst, sprudlede han som kolorist og som en fabelagtig ekspressionist. 

Når han, som i de senere år, var mest produktiv, gentog han motiver med et karakteristisk ansigt, tårne og vingeløse fugle i en tilsyneladende endeløs strøm, og det viser udstillingen også eksempler på. Sådan må det være, når en kunstners livsbane skal beskrives på godt og ondt. 

Udstillingen på HEART kan ses frem til d. 8. september, og jeg arbejder for tiden på en anmeldelse, som naturligvis kan læses i en avis på et tidspunkt.