onsdag den 22. januar 2025
Nye udstillinger på KunstCentret Silkeborg Bad
tirsdag den 21. januar 2025
Nye anmeldelser
”Astrid
Noack var med til at danne skole for billedhuggerkunsten i sin levetid”
Udstillingen ”Menneske først” beretter ikke blot om
en væsentlig billedhuggers studiesamling, men rummer samtidigt et lag af
Holstebro Kunstmuseums historie. ⭐⭐⭐⭐⭐
”Udstilling
på Ribe Kunstmuseum er et forbilledligt eksempel på grotesk historiefortælling”
Louise Hindsgavl udfordrer den keramiske skulpturs potentialer
og skaber samtidig signifikante tableauer og miljøer i dialog med museets forhistorie. ⭐⭐⭐⭐⭐
mandag den 20. januar 2025
Reaktioner på Mie Olise Kjærgaard-udstilling
»Der findes kunstnere, hvor nysgerrighed og bevægelse er alt. Sådan en kunstner er Mie Olise Kjærgaard. Her er ingen passiv afventning, ingen ærgerlig stiltiende plads bagerst i køen, ingen undskyldninger, kun talent, kraft og fandenivoldskhed. Hun maler for dig, for mig og for alle de mennesker, der har brudt med antagelsen og normen«
Citatet er hentet fra billedkunstneren og kunstanmelder Henriette Hellsterns anmeldelse i webmagasinet POV International af udstillingen ’Agile Aggressions’ med værker af Mie Olise Kjærgaard på kunstmuseet Trapholt i Kolding.
Denne udstilling vil læsere af blog'en her være ganske bekendt med, da jeg har omtalt den flittigt, og nu foreligger faktisk min egen fem-stjernede anmeldelse af udstillingen på webportalen KULTURINFORMATION… læs den HER>
søndag den 19. januar 2025
Dylan-genstande solgt på auktion
fredag den 17. januar 2025
Igshaan Adams om 'Weerhoud'
I forbindelse med udstillingen 'Weerhoud', der netop nu åbner på kunstmuseet ARoS i Aarhus, kan man se en produktionsvideo om og med udstillingens hovedperson Igshaan Adams.
Filmen har ganske vist udgangspunkt i en udstilling, der fandt sted The Hepworth Wakefield i England sidste år, men værkerne er de samme og den uhyre sympatiske kunstner ligeså.
Jeg har fundet filmen på YouTube, og den kan ses herover, hvis ikke man har tålmodighed til at placere sig på en hård træbænk med henblik på at se den på ARoS.
Horsens-Hedensted-Vejle
Når man nærmer sig Horsens med tog, får man ret hurtigt øje på de grimme lysmaster ved byens fodboldstadion og ”Fængslet”, der nu fungerer som kulturcenter.
Ikke desto mindre er Horsens en udmærket by med blandt andet et glimrende kunstmuseum.
Hedensted ved jeg ikke så meget om, andet end at der på et tidspunkt i byen var placeret en destruktionsanstalt, der ofte lagde en dyne af en sødlig, rådden lugt af døde dyr over området.
Vejle har jeg et familiært forhold til, så den er vanskelig at kritisere.
Byen er dog forvandlet til lidt af et arkitektonisk eksperimentarium, hvilket især kommer til udtryk i byens havneområde.
Der findes imidlertid dejlige naturområder omkring alle tre lokaliteter, hvilket forhåbentlig kan ses på tegningerne herunder.
torsdag den 16. januar 2025
Igshaan Adams-udstilling åbner på ARoS
Jeg vil tro, at i skrivende stund er man i fuld gang med at forberede åbningen af den sydafrikanske samtidskunstner Igshaan Adams’ udstilling ’Weerhoud’ på ARoS i Aarhus.
Jeg har tidligere her på blog'en formidlet nogle AI-baserede kendsgerninger om Adams’ liv og kunstneriske karriere, men i mellemtiden har jeg selv haft mulighed for at se udstillingen og derved danne mit eget billede af kunstnerens praksis, som er forankret i de første år af hans liv i et apartheid-regeret Sydafrika.
Han fortæller ved pressevisningen om sit komplicerede forhold til sin familie, som dog ikke desto mindre har en stor betydning for ham og hans kunstneriske udtryk, der er forankret i skulpturelle ruminstallationer komponeret af så mangeartede materialer som reb, perler, stoffer, garn, tråd, farvepigment og affaldseffekter som bøjlekroge, og så har jeg kun nævnt en lille del af de materialer, som Inshaan Adams (født 1982) gør brug af.
Jeg vender tilbage med en anmeldelse senere om udstillingen, som kan ses på ARoS frem til d. 3. august 2025.
Mie Olise Kjærgaard-udstilling åbnet på Trapholt
Det var en glad og lettere ydmyg Mie Olise Kjærgaard, der takkede alle fremmødte og Trapholts medarbejdere ved åbningen af malerens udstilling ’Agile Aggressions’ på netop Trapholt i Kolding.
Det er forståeligt, at kunstneren var glad, da udstillingen er hendes første større soloudstilling på et dansk kunstmuseum. Kunstskribenten og -kritikeren Erik Meistrup beskriver med få, men velvalgte ord på sin Facebook-profil: »De seneste år har hun udviklet et æstetisk malesprog om kvinders vilkår i en ekspressiv tegneseriestil, hvor energi og udfoldelse er central og rækker ud ad maleriet selv«.
Med denne præcise formulering vil jeg blot fastslå, at udstillingen kan ses på Trapholt indtil d. 23. november 2025.
Jeg er ingenlunde færdig med Mie Olise, da jeg har planlagt en anmeldelse til webportalen kulturinformation.org.
tirsdag den 14. januar 2025
Søren Hjort Nielsen og de skiftende årstider
»Hvis jeg begynder på en ting
om foråret, bliver den sjældent færdig det første år. Så fortsætter jeg om sommeren,
så det bliver et sommerbillede. Så kommer efteråret og bladene ryger af – og det
fortsætter. Så falder der sne og så bliver det et snebillede. Så bliver det forår
igen, og så er det muligt, at jeg bliver færdig med det, ellers er det samme rækkefølge
i et år eller to«.
Sådan forklarede maleren og grafikeren Søren Hjort Nielsen (1901-1983) i en lille filmsekvens, der blev lavet om kunstneren i 1977.
Her ser man ham arbejde på en radering og et maleri, mens han fortæller om sit liv og sit arbejde med billedkunsten.
Sekvensen kan ses på portalen 'Danmark på film' HER>
Sydafrikansk samtidskunst på ARoS
mandag den 13. januar 2025
Hornung i slagtehallen og i naturen
»Jeg har ofte haft det sådan,
at når billedet lukker sig for mig, så går jeg ud i naturen og starter forfra. Alle
de ting jeg laver, har en forbindelse i naturen«.
Disse ord finder man i en kort dokumentar om og med maleren Preben Hornung, der levede fra 1919 til 1989.
Filmen viser Hornung i arbejdet med motiver fra blandt andet en slagtehal og den beskriver samtidig hans indgang til det abstrakte maleri, som igen forvandler sig til en form for naturalisme.
Filmen kan ses på portalen 'Danmark på film' HER>
lørdag den 11. januar 2025
Ny bog om Kay Fiskers oversete og næsten glemte møbeldesign
Kunstnerkoloni anno 2024-25
onsdag den 8. januar 2025
Sort er ikke bare sort
Når jeg arbejder med raderinger - eller som i de aktuelle, nyeste tilfælde, akvatinteætsninger, finder jeg det af overordentlig stor betydning, at den sorte nuance i ætsningerne er dyb og intens.
Jeg har gennem årene eksperimenteret mig frem til altid at få det ønskede resultat, og alt det er - uden at gå alt for meget i detaljer - en kombination af den rette trykfarve - i mit tilfælde Charbonnel 55985 - og aftørring af pladen, som motivet er blevet ætset ned i.
Min erfaringer kommer mig til gode nu, hvilket blandt andet kan ses i raderingen, der er gengivet herover og som viser, at sort er mere end sort.
Anmeldelse af Astrid Noack-udstilling i Holstebro nu publiceret
Jeg besøgte for nyligt Holstebro Kunstmuseum og udstillingen ’Menneske først – Astrid Noacks Studiesamling’ med henblik på en anmeldelse på webmediet KULTURINFORMATION.
Den er i skrivende stund netop blevet publiceret og kan læses HER>
Mie Olise Kjærgaard indtager Trapholt
»I udstillingsrækken Maleriske Sansninger undersøger Trapholt og en række af Danmarks bedste kunstnere maleriets aktuelle status. Mie Olises malerier tematiserer samfundets normer og forventninger til kvinden«
Det er maleren Mie Olise Kjærgaard (født 1974), der refereres til i teksten herover, som er et uddrag af pressemeddelelsen vedrørende hendes udstilling på Trapholt med titlen ’Agile Aggressions’, der åbner ganske snart.
Jeg synes, jeg kan læse ud af pressematerialet, at Mie Olise udfordrer maleriet som genre i kraft af en udstilling, der rækker ud i rummene.
Udstillingsperioden er 16. januar-23. november 2025.
Jeg besøger udstillingen, når den åbner med henblik på lidt kritisk skriveri.
tirsdag den 7. januar 2025
Det er ikke til at se, hvad der er opad eller nedad
mandag den 6. januar 2025
Ny kommunikations- og publikumschef på ARoS
Det er altid interessant, når der sker noget på den udadvendte front på institutioner, hvor man til tider har sin gang.
Således kan man læse i Horsens Folkeblad, at direktøren for kulturinstitutionen Fængslet i Horsens Astrid Søes Poulsen fra d. 1. februar bliver ny kommunikations- og publikumschef på kunstmuseet ARoS i Aarhus.
Dermed vil hun være på plads, inden museet indvier den store tilbygning/installation ’The Dome, a Skyspace by James Turrell’ senere i år.
Flere sommerstemninger fra 2024
Det er muligt, at vejret ikke altid viste sig fra den smukkeste side i sommeren 2024, men der var dog ikke desto mindre dage, hvor man havde mulighed for at solbade og soppe ved stranden.
På sådan nogle dage bliver der naturligvis tegnet en del, og jeg tror, at jeg kvantitativt har slået rekorden af strandtegninger i året, vi for længst er gået ud af.
Det er lidt svært at overskue, når der er flere skitseblokke i gang på samme tid.
Ribe Kunstmuseum i et historisk lys
For nyligt var jeg i Ribe med henblik på at skrive en anmeldelse af Ribe Kunstmuseums særudstilling, men jeg blev faktisk gennem denne udstilling med værker af Louise Hindsgavl inspireret til at gå i dybden vedrørende museets historie, som er ret interessant.
Den handler i høj grad om en meget velhavende borger, der opførte et stort hus til sig selv og sin familie i 1864. Senere fraflyttede han og familien og huset blev i 1891 til Ribe Kunstmuseum.
Alt det samt en større renoveringsproces og potentielle visioner for museet beskriver jeg i en artikel, som nu kan læses på kulturinformation.org HER>
lørdag den 4. januar 2025
En skov af skulpturer i Holstebro