fredag den 28. februar 2025

Værkstedet d. 28. februar 2025

 


Jorn, Silkeborg Bibliotek og "den stumme myte"

 

Asger Jorn i udarbejdelse af maleriet 'Af den stumme myte', som kan ses på Silkeborg Bibliotek (stillbillede fra filmen 'Asger Jorn udsmykker Silkeborg Bibliotek)

»Jeg vil blot påpege, at de blandede følelser, der bevæger sig i vort indre, altid er jordbundne, altid er lænket til den grund, hvoraf vi er vokset. Om dette kan jeg sige uden at lyve, at jeg har uhyre mange følelser af alle slags. En rigdom af følelser af dette, som her er knyttet til Silkeborg«

Denne lettere prætentiøse udtalelse er fremsat af Asger Jorn i Morten Grunwalds veloplagte stemmeføring i filmen 'Asger Jorn udsmykker Silkeborg Bibliotek', som handler om værkerne med titlerne 'Af den stumme myte', som Asger Jorn skænkede til Silkeborg Bibliotek, hvor de heldigvis stadig kan ses.

Jeg har har fundet filmen på portalen 'Danmark på film', og den kan ses HER> 


torsdag den 27. februar 2025

Kunstens samling i alternativ iscenesættelse

 



En opstilling med portrætbuster i adskillige stilarter er en del af udstillingen ’Hvis du ser det jeg ser – Stine Goya x Kunsten’ 





Morten Søndergaards digteriske udsagn som gulvinstallation i Carrara-marmor ses her som udsnit, og står i min verden som en af udstillingens mest interessante og overrumplende værker




Installationsfotos fra udstillingen.

»Frem for en klassisk kunsthistorisk fortælling fordrer udstillingen et æstetisk, sansebåret og personligt udgangspunkt, der tilbyder nye indfaldsvinkler til og blikke på Kunstens samling«


Citatet er en del af formidlingen til udstillingen ’Hvis du kan se det jeg ser – Stine Goya x Kunsten’, som er en udstilling, der naturligvis kan ses på kunstmuseet Kunsten i Aalborg og som samtidig viser et ret fornuftigt udsnit af museets samling iscenesat af modedesigneren Stine Goya (f. 1979). 


Hvordan dette koncept folder sig ud, må man besøge museet for at finde ud af. 


Jeg vil sige, at langt den overvejende del af værkerne på udstillingen er ganske interessante og vedkommende. Iscenesættelsen springer jeg let og elegant hen over. 


Udstillingen kan ses på Kunsten frem til d. 4. januar 2026.



onsdag den 26. februar 2025

Nye tuschpenne

 



Jeg faldt under en indkøbstur i en forretning med tegneartikler over nogle ’PILOT Twin Marker’ tuschpenne, som udmærker sig ved at have en kraftig linje i den ene ende og en tynd i den modsatte ende. 

Altså en ”to-i-ener”. 

De skulle naturligvis afprøves, og de kan såmænd godt medbringes til et hurtigt rids ude i naturen eller ved stranden. 

Jeg fyrede lige fire af under en pause på værkstedet, og de kan ses herover.

tirsdag den 25. februar 2025

Larsen Stevns på Skovgaard Museet

 

Niels Larsen Stevns: ’Ved den udtørrede Damhus Sø’, 1908. Ole på lærred. 56 x 72 cm. (foto: Niels Fabæk)

»Hans landskaber er mere end blot naturmalerier – de skaber en samhørighed mellem mennesket og naturen. Stevns malede nødens og naturens drama, men også dens stille skønhed, hvilket gav en særlig dybde til oplevelsen«


Når nu det i samtidskunsten anses for værende en anelse banalt og utidssvarende at beskæftige sig med landskabet som billedkunstner, er det godt, at vi i den danske kunsthistorie har et stort bagkatalog at trække på, når det drejer sig om landskabsmaleriet som genre. 


Ganske snart åbner på Skovgaard Museet i Viborg en udstilling med titlen ’Landskab i farver’ med værker af Niels Larsen Stevns, og det er netop en tilsvarende udstilling, dengang dog suppleret med værker af den danske kunstner Signe Klejs, der fandt sted på Vendsyssel Kunstmuseum indtil for nylig, som har dannet grundlag for en anmeldelse foretaget af Pia Haupt på KULTURINFORMATION, hvorfra citatet herover er hentet. 


Jeg er blevet inviteret til preview og åbning af udstillingen i Viborg, og glæder mig til at opleve Niels Larsen Stevns i et miljø, der passer perfekt ind i malerens historik. 


Han levede fra 1864 til 1941, og var blandt andet Joakim Skovgaards assistent på den store udsmykning af Viborg Domkirke. 


Ikke mindst derfor er det naturligt, at han nu kan ses på Skovgaard Museet, der er beliggende klos op og ned af Domkirken. 


Udstillingen kan ses fra d. 8. marts til d. 10. august 2025.

Fugle- og fynbomaleren Johannes Larsen

 


Stillbilleder fra filmen om Johannes Larsen viser kunstneren i arbejde på atelieret i huset i Kerteminde

Der er noget sært melankolsk over gamle film med billedkunstnere i hovedrollerne, og denne stemning præger i høj grad en film, som i tidernes morgen er lavet om og med fugle- og fynbomaleren Johannes Larsen (1867-1961).

Måske har kunstnerens høje alder på tidspunktet, hvor filmen bliver lavet, en indflydelse på denne melankoli. 

I portrættet af Johannes Larsen ser man ikke desto mindre, hvordan han arbejder i atelieret i huset i Kerteminde, som i dag huser Johannes Larsen Museet og har man besøgt det, vil man uundgåeligt få associationer til stedet ved at se filmen - og den kan ses HER>

mandag den 24. februar 2025

Fra museumsforening til "Klub Jorn"

 

På Museum Jorn i Silkeborg kan man for tiden blandt andet se udstillingen ’Per Kirkeby & Co.’

Ifølge en artikel i lokalavisen Midtjyllands Avis er der blevet indkaldt til ekstraordinær generalforsamling i Museumsforeningen på Museum Jorn i Silkeborg. 

Af artiklen fremgår det, at formålet er en opløsning af Museum Jorns museumsforening, som er en organisation, der gennem årene har stået bag et utal af arrangementer i regi af museet. 

Museumsforeningen er kendetegnet ved, at det er repræsentanter for publikum, som tegner foreningen, hvilket har medført, at Museumsforeningen har været i stand til at udpege en repræsentant til museets bestyrelse. 

Formanden for Museumsforeningen Inger Christensen udtaler diplomatisk til avisen: »Det er jeg noget overrasket over; men når det er sagt, er der i mine øjne ikke andet at gøre, end at tage bestyrelsens beslutning til efterretning, for i vores vedtægter står der, at foreningens formål netop er at støtte Museum Jorn. Og det giver jo ingen mening at fortsætte, når museets bestyrelse og ledelse ikke ønsker vores forening«. 

Som alternativ til Museumsforeningen har man på Museum Jorn besluttet at lave en ny konstruktion med navnet ”Klub Jorn”, som vil blive organisatorisk styret af personer fra museets personale. 

Hvorfor formidler jeg nu denne nyhed på blog'en her? Det gør jeg, fordi jeg i flere tilfælde har været hovedperson i arrangementer lavet af Museumsforeningen, som altid har stået som et stærkt bindeled mellem museets ledelse og bestyrelse og publikum. 

Med den nye konstruktion kan jeg være bekymret for, om museets fremtidige udadvendte arrangementer bliver mere akademisk forankrede og elitære, end man har oplevet det hidtil, 

Samtidigt frygter jeg, at det nye tiltag vil signalere et større element af distance mellem publikum og museumsinstitution. 

Museum Jorns bestyrelsesformand, Hanne Bæk Olsen, udtaler, at Museum Jorn har skelet til andre kunstmuseer, som i dag har gode erfaringer med klub-medlemskaber frem for museumsforeninger. »Klub-medlemskaber er mere attraktivt for unge, end et foreningsmedlemsskab. Det er en tendens, vi ser flere steder. Og vi vil naturligvis også gerne have fat i de unge«, udtaler hun. 

Personligt besidder jeg en lidt anden anskuelse, som går ud på, at man ikke altid nødvendigvis bør gøre som alle de andre. Det bliver man kun forstokket og forudsigelig af. 

Der fremligger ikke, mig bekendt, nogen udtalelse fra Museum Jorns ledelse eller direktør, men en sådan kan jeg selvfølelig have overset i mængden af kulturnyheder.

lørdag den 22. februar 2025

Kvindernes moderne gennembrud 1880-1910

 

Bertha Wegmann: ’Fortvivlelse’. Udateret. Olie på lærred

Marie Luplau: 'I nærheden af Gl. Kongevej', 1889. Olie på lærred

Johanne Krebs: 'Portræt af kunstnerens mor Anna Margrethe Krebs', udateret. Olie på lærred

Sofie Holten: 'Aften ved stranden', 1884. Olie på lærred

Anna Petersen: 'Fra en bjergby i Spanien', 1889. Olie på lærred

Anna Ancher: 'Kvinde der luger, udateret. Akvarel på papir




Installationsfotos fra udstillingen

»Den er en milepæl i den danske kunsthistorie, når det gælder præsentation af kvindelige kunstnere fra perioden, hvor det moderne gennembrud fandt sted«


Således afslutter Niels Lyksted sin anmeldelse i august 2024 af udstillingen ’Kvindernes moderne gennembrud’ på portalen KULTURINFORMATION, da udstillingen netop var åbnet på Den Hirschsprungske Samling i København. 


Udstillingen er nu åbnet i en ny version på Randers Kunstmuseum, hvor jeg for nylig havde mulighed for at se den og jeg kan kun tilslutte mig Lyksteds vurdering om end, jeg genoplever en del værker, som har været udstillet ganske meget i forskellige sammenhænge gennem de seneste år. 


Sådan må man opleve det, når man ser mange kunstudstillinger. 


Udstillingen i Randers kan ses frem til d. 11. maj.





torsdag den 20. februar 2025

Nye anmeldelser (4)

 

Der var kun gået få dage af 2025, inden meddelelsen om, at maleren, grafikeren og billedhuggeren Peter Brandes var død. Han skildrede i levende live generøst åndens epos. ⭐⭐⭐⭐⭐

Billedkunstneren Michael Kvium lod et besøg på Panuminstituttet inspirere sig til organiske kompositioner for mere end 30 år siden. Værkerne vises nu på Kunsten i Aalborg. ⭐⭐⭐⭐



Kvium på Kunsten

 























Jeg har netop besøgt Aalborg med henblik på at se nogle udstillinger, jeg har bestemt mig for at anmelde. 

Først og fremmest har jeg udarbejdet en tekst om Michael Kvium-udstillingen ’Knudepunkt’, som er en udstilling med værker fra kunstmuseet Kunstens samling, og min anmeldelse af udstillingen kan læses HER>