lørdag den 14. juli 2018

Kunst skaber debat - om ikke andet!

Et af de 20 A4-ark, der under titlen 'Dødsfald' fungerer som nekrologer over nulevende politikere (foto: Polfoto)

Man skal tilsyneladende gå til yderligheder, som den gode kunstner Asger Jorn en gang antydede, hvis man skal have omtale omkring et kunstværk i medierne. 

Det er sket nu - igen - da Københavns Kommune nu, på anbefaling af kommunens billedkunstudvalg, har indkøbt et værk bestående af 20 A4-ark, som hver fungerer som en tilsyneladende ordløs nekrolog over nulevende politikere. 

De påstår blot og enkelt blandt andet, at "Henrik Sass Larsen er død", og skal ses som et fremtidsscenarie, da alle, herunder politikere, faktisk en dag skal dø. 

Værket er udført af kunstneren og aktivisten Jakob Jakobsen, og reaktionerne på både værk og indkøb har været mange. For eksempel udtaler et af SF's medlemmer af Folketinget Jakob Mark til Jyllands-Posten: "Jeg køber ikke præmissen om, at politikere ikke må have en mening om kunst. Min holdning til værket af Jakob Jakobsen er, at det er spild af penge, ligegyldigt og grimt"

Dan Jørgensen fra Socialdemokratiet siger følgende på Twitter"Det er usmageligt, det her. Jeg forstår ikke, at man vil bruge skatteydernes penge på den slags". 

Måske burde én eller anden minde hr. Jørgensen om, at de penge, borgerne har betalt i skat, ikke længere tilhører skatteyderne, men at det er politikerne, som er blevet valgt til at forvalte de penge, som Skattevæsenet har inddraget hos borgerne, når pengene vel at mærke ikke er placeret i komplicerede skattely. 

Billedkunstudvalget ved Københavns Kommune består af tre folkevalgte politikere fra Københavns Borgerrepræsentation og fem kunstfaglige personer. 

Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Niko Grünfeld, som repræsenterer partiet Alternativet, udtaler til Jyllands-Posten: "Et enigt udvalg syntes, at værket er passende og interessant. At det har skabt debat, tænker jeg, at det skal kunsten også kunne en gang i mellem. Det hilser jeg egentlig velkommen"

Prisen for det aktuelle værk er kr. 10.000, og det bør perspektiveres i forhold til et samlet årligt budget til indkøb af kunst i Københavns Kommune på kr. 675.000.