torsdag den 30. august 2018

Berlinmuren genopføres

Sådan tog den virkelige berlinmur sig ud i 1988, da den skar sig gennem byen - som her - ved Niederkirschnerstrasse, hvor den spærrede for hovedindgangen til museumsbygningen Martin-Gropius-Bau, der var beliggende i det, der dengang hed Vestberlin. Det er museumsbygningen, man kan ses til venstre på fotografiet. Faktisk kan en del af muren netop i dette område stadig ses, da den danner et symbolsk "bagtæppe" for museet Topographie des Terrors, som er nabo til Martin-Gropius-Bau(foto: Wikimedia/Roland Arhelger)  

Bare rolig, kære potentielle berlinfarere! Den tyske hovedstad vil ikke blive delt i en øst- og en vestsektor, som den var i perioden fra 1961 til 1989. 

Der er sikkert en enkelt "ossie" eller to, der kunne finde tanken besnærende, men der er altså blot tale om et kunstprojekt, der skal finde sted i Berlins indre by omkring området ved Unter den Linden, som alligevel fremstår som byggeplads. 

Ifølge The Art Newspaper vil man opføre en kopi af Berlinmuren som et projekt, der skal være med til at markere, at det er 29 år siden, at muren blev jævnet med jorden - og personen bag er den russiskfødte filmskaber og kunstner Ilya Khrzhanovsky, som i samarbejde med Berlins kulturråd Berliner Festspiele vil kreere et lukket område, hvortil besøgende skal erhverve sig et visum. 

Og der står noget på spil for disse besøgende, da de bliver bedt om at deponere deres mobiltelefoner for at få disse visa og dermed adgang til området. 

Her vil man blive forsynet med en enhed, som vil give gæsten "en individuelt skræddersyet rejse" gennem området. 

Arrangørerne lover de besøgende "et specielt oplevelsesrum" og "historiske ekkokamre". Og det er vel ikke så ringe endda? 

Projektet kan angiveligt - også ifølge The Art Newspaper - opleves fra d. 3. oktober og frem til d. 9. november.