onsdag den 29. august 2018

Mursten på Museum Jorn













En mindre kendt, men væsentlig side af Per Kirkebys kunst, markerer posthumt kunstnerens 80 års fødselsdag på Museum Jorn i Silkeborg, og der er ingen grund til at lægge skjul på, at det i høj grad handler om Kirkebys murstensskulpturer og kunstnerens arbejde med arkitektur. 

Udstillingen, som jeg netop har deltaget i et preview på, har fået titlen 'Per Kirkeby - Maskiner for lys og skygge', og jeg må sige, at det er imponerende, når det lykkes en udstillingsinstitution at få et murersjak til - under et veritabelt byggeboom ude i samfundet - at opbygge ikke mindre end 18 større og mindre skulpturer i mursten i museets sale for skiftende udstillinger. 

Det er dog også værd at hæfte sig ved nogle modeller af projekter, som Kirkeby arbejdede med sideløbende med maleriet, grafikken, bronzeskulpturerne og alt det andet, som han beskæftigede sig med. Især er det interessant at iagttage Kirkebys forslag til en museumsbygning i Aarhus, men her blev hans forslag som bekendt overmatchet af Schmidt Hammer Lassens projekt, der i 2004 kunne indvies under navnet ARoS, som senere fandt sin totalitet med Olafur Eliassons 'Your Rainbow Panorama' på toppen. 

Jeg har netop afsendt en anmeldelse af udstillingen, og den vil være at læse i et større dagblad ganske snart.