søndag den 26. august 2018

Kunst som investering

At man ikke behøver at være velhavende med henblik på at erhverve sig forsvarlig kunst, vidner værket herover om. Maleriet 'Parklandskab' af Evgenij Klenø er solgt hos auktionshuset Bruun Rasmussen for beskedne 1.200 kr. (foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

"Den bedste investering er at kunne se kvaliteten i noget, som ingen andre kan lide - før meget, meget senere. Det kan ligefrem udvikle sig til en god forretning. Det er derfor, at profetiske evner med hensyn til kunst kan være så efterspurgte. Det er næsten lige så godt som at gøre rent på sit loft og så finde et gammelt mestermaleri, der bare trænger til at blive støvet af"

I kraft af, at der stadig er agurketid i dagbladenes spalter med hensyn til anmeldelser af aktuelle kunstudstillinger, må skribenterne i sagens natur beskæftige sig med andre temaer.

I Politiken, som for tiden anmelder kalkmalerier i landets kirker, har avisens kunstredaktør, Peter Michael Hornung, taget emnet om investering i kunst op. 

Han antyder i artiklen, at han ofte bliver spurgt om, hvilke kunstnere man bør investere i - altså, hvem man kan forvente stiger eksplosivt i pris. 

Her erklærer Hornung ganske klart, at netop dét, ved kunstanmeldere ikke så meget om, og det har han da så helt klart ret i. 

Jeg bliver ofte selv stillet spørgsmålet, hvis jeg har været deltager i en åbning af en galleriudstilling, angående salg og den aktuelle kunstners priser - og her må jeg for det meste melde pas, da hverken tal eller små røde prikker interesserer mig det fjerneste. 

Så er der langt mere direkte substans i samme avis, når det handler om bagsidens satirespalte ATS, hvor borgmester i Ny Væmmelse Kommune, Aage Nielsen, udtaler sig om kommunens investeringer af kunst, som begrænser sig til den mundlamme fodmaler Birgitte Aabo, kunstner og kraniefækalterapeut Kukur Olafsson og borgmesterens egen hustru, den nonfigurative Aase Nielsen. Her er der ingen tvivl om, hvor investeringerne skal foretages. 

I øvrigt er der sjældent nogen, der spørger denne blogs redaktør - og kunstanmelder - hvilke værker af hvilke kunstnere, man bør investere i. Og godt det samme!