mandag den 13. august 2018

'Ultima Thule' åbnet på Randers Kunstmuseum











På grund af uforudsete omstændigheder - eller blot noget så banalt som en togaflysning - var jeg desværre forhindret i at deltage i åbningen af udstillingen 'Ultima Thule', der viser fotografier af Henrik Saxgren

Udstillingen finder sted på Randers Kunstmuseum, og heldigvis havde jeg et par dage efter ferniseringen en bil til rådighed, og således kunne jeg i ro og mag tage den interessante udstilling i øjesyn. 

Saxgrens formål med de mange fotografier er at skildre livet i Nordvestgrønland, og gengivelserne på de skarpe fotos er ganske imponerende og smukke, men det er ikke områdets storslåede scenarie, der giver næring til en serie fantastiske billeder. 

Det handler helt enkelt om at vise en jæger- og fangerkultur, der måske snart er fortid. Og her står man faktisk med Saxgrens billeder over for en kultur, der går direkte i kroppen på én. 

Man kan næsten mærke kulden og døden i de store fotografier, og det såmænd både i forhold til mennesketomme miljøer samt lokaliteter, hvor beboerne i det kolde klima går på jagt på helt oprindelig facon. 

Udstillingen kan ses på Randers Kunstmuseum frem til d. 4. november. 

Jeg har skrevet en anmeldelse, som sikkert kan læses i Jyllands-Posten ganske snart.