tirsdag den 19. august 2008

Farvel til en institution


Når han sad inde på sit kontor med sin cigar og sin avis, fornemmede man en vis ro hos den store mand. Han kiggede op, når man gik forbi, hilste altid og fordybede sig derefter i dagens nyheder fuldstændigt bevidst om, at han havde skabt en forretning, der viste sig at være mere end overlevelsesdygtig. Galleriet blev en succes, og måske en større succes end den unge vaskemaskinehandler Willy Omme havde turdet drømme om, da han startede Galerie Moderne helt tilbage i 1962.

På dét tidspunkt var der kun ganske få gallerier i Danmark og disse fungerede i høj grad som kunsthandler med udgangspunkt i den moderne kunst. Derfor var det nærliggende for Willy Omme at kalde sit galleri for Galerie Moderne. Et navn, der måske kan virke en anelse utidigt i dag; men som ikke desto mindre repræsenterer soliditet og ikke mindst seriøsitet.

Willy Omme lagde aldrig skjul på, at formålet med denne virksomhed var at skabe overskud på det økonomiske plan. Derfor fik han, som det ”kære barn” også mange tilnavne i en mere og mere vidtfavnende kunstbranche, bl.a var han i en periode kendt som ”Willy Omsætning”. Det lod ikke til at røre Omme, som altid var til stede, hvor tingene skete. Til de store kunstmesser i Danmark og rundt i verden repræsenterede han sin forretning. Altid med en ulastelighed i bagagen og med den karakteristiske ro.

Nu er Willy Omme død og dermed er én af de sidste klassiske kunsthandlere væk. Han har sat et gedigent aftryk på de skiftende kunstscener og det aftryk vil præge branchen i mange, mange år fremover. Willy Omme blev 76 år.