mandag den 22. februar 2016

Video, video...

Katja Bjørn: 'Grå', 2015, videostill (Foto: Randers Kunstmuseum)

Overskriften refererer naturligvis til en ex-borgmesters lillebror, der en gang for mange år siden vandt Det Danske Melodi Grand Prix med sangen 'Video, video', der blev efterfulgt af sætningen "når jeg skal slappe af....

For det meste er der ikke så meget afslapning ved at iagttage værkerne på den aktuelle videokunstscene. Som oftest er kvaliteten ganske svingende, og det skal ses i lyset af, at videomediet i en billedkunstnerisk forstand er ret kompliceret. 

Mange ser paralleller mellem videoinstallationer og spille- eller dokumentarfilm; men den sammenfatning er oftest irrelevant. 

Videomediet kan faktisk sagtens sammenlignes med andre udtryk inden for billedkunsten, hvor billedet lever på egne betingelser og ikke nødvendigvis behøver at "handle om noget". 

En af de fremmeste - efter min mening - inden for videokunstnere, er Katja Bjørn, der gennem de seneste år har gradbøjet metoderne inden for videogenren på ganske overbevisende måder. Hun bruger ofte sig selv og sine samarbejdspartnere i sine projekter, hvoraf ét kan ses i forbindelse med Randers Kunstmuseums samling af billedkunst. 

Netop Randers Kunstmuseum danner for tiden ramme om en udstilling med titlen 'Hverdagsbilleder - Videokunst i flere dimensioner'. 

Her kan man, foruden Katja Bjørn, opleve værker af et antal danske og internationalt baserede videokunstnere frem til den 3. april. 

Jeg kigger nærmere på udstillingen, og der kommer sandsynligvis mere om denne udstilling på siden her senere.