onsdag den 27. april 2022

Suzanne Valadon på Glyptoteket












»Dette talent udmønter sig i værker, der måske nok deler motiv med mange af hendes samtidige kunstnerkollegers malerier, men hvor al romantisering er som ætset væk. I stedet ses en usædvanlig sort og fed konturlinje, ikke mindst i hendes grafik, der hele tiden truer illusionen af dybde i gengivelsen, men aldrig helt ødelægger den«


Citatet stammer fra en kunstanmeldelse, der ganske vist har nogle måneder bag sig, men som stadig er relevant, da udstillingen 'Suzanne Valadon - model, maler, rebel' kan ses på Ny Carlsberg Glyptotek i København frem til d. 31. juli. 


Det er Politikens anmelder Trine Ross, der har beskrevet udstillingen, og jeg har netop selv haft mulighed for at se en fin præsentation af Valadon, der levede i primært Paris i årene 1865-1938. 


Hendes kunstneriske løbebane illustreres i tre ord i udstillingens titel, hvor det blandt andet fremgår, at hun begyndte sin karriere som model for nogle af tidens store malere. 


Som det fremgår på Ny Carlsberg Glyptotek blev modeltilværelsen erstattet af en karriere som maler og grafiker. 


Trine Ross gav udstillingen fem hjerter ud af seks mulige i Politiken og Jyllands-Postens anmelder Tom Jørgensen var enig i den vurdering, da han gav tilsvarende fem stjerner i avisen.