tirsdag den 22. januar 2008

Grafikken i fokus


Hvis man skal anskue ud fra udstillingen 'Tryk på Tiden' på Vejle Kunstmuseum lever grafikken i bedste velgående.

I forbindelse med udstillingen Tryk på Tiden, der for tiden præsenterer langt over hundrede af Danske Grafikeres medlemmers arbejder på Vejle Kunstmuseum, er der udgivet et bogværk med titlen Indtryk – Udtryk – Aftryk. Bogen fungerer i højere grad som supplement til udstillingen frem for at virke som katalog. Således er de gengivede arbejder specielt forarbejdede af foreningens medlemmer til publikationen.

Med hvor stor en kontrast og mangfoldighed dansk grafik anno 2008 fremstår, illustreres indlysende, hvis man slår op på bogens side 102. Her ses et groft udsført træsnit af Martin Askholm. Hvis man så blader videre til side 103, kan modsætningen næsten ikke blive større. Her findes nogle sart forarbejdede fotogravurearbejder af Ingrid Marie Jelbech. Disse har som motivisk udgangspunkt nogle modeller af højhælede damesko. Modellernes fødder er tilsyneladende skåret af, hvorved det groteske og det raffinerede mødes i et ejendommeligt sammenfald.

Kritik og namedropping
133 sider er fyldt til bristepunktet med bud på, hvordan man kan forholde sig til det grafiske medie i vor samtid. Formen er blevet mødt af nogen kritik fra flere af Danske Grafikeres medlemmer. Det antydes bl.a. at man har fået dette forlæg presset ned over sig uden hensyntagen til den enkelte kunstners udtryk.

Indtryk – Udtryk – Aftryk rummer tekster af forfatteren Peter Laugesen, grafikeren Bjarne Werner Sørensen samt tidligere professor ved Kunstakademiets Grafiske Skole, Erik Steffensen. Især sidstnævnte giver veloplagt sin fortolkning af grafikken som et selvstændigt og altid tidsproportionelt medie. I høj grad med historien som ballast. Steffensen namedropper ivrigt; men det er kun problematisk i dét omfang, at man ikke er bekendt med de nævnte.

Udstillingen
Den store mangfoldighed blandt Danske Grafikeres medlemmer bekræftes af den aktuelle udstilling på Vejle Kunstmuseum. Ikke mindre end 117 repræsentanter af foreningens 160 medlemmer deltager. På den måde leverer udstillingen nok især et samlet tidsbillede af det grafiske medie frem for at anskueliggøre enkelte kuntneres tilgang til det? Det hensigtsmæssige i en sådan prioritering kan man naturligvis vurdere ud fra et individuelt temperament; men der er tale om et ganske koncentreret bombardement af grafiske arbejder i Vejle.

Tryk på Tiden, som kan opleves på Vejle Kunstmuseum indtil 24.marts 2008, vil senere kunne ses på kunstmuseerne på Bornholm, i Tønder samt på Kastrupgård og siden på danske kulturinstitutter rundt om i verden.