torsdag den 11. august 2011

65 tons granit



”På afstand ser man en organisk, blød, aflang form, en blanding mellem en tunge og et havpattedyr, der slænger sig mageligt og selvbevidst oven på en række geometriske blokke og søjler. Den er naturligvis ikke spor blød. Den er granithård som resten, men den mimer noget blødt og slasket, alene i kraft af sin form”

I sin anmeldelse i Politiken af skulpturen ’Kolossen’ af Jørgen Haugen Sørensen – den bliver indviet i Kastrup Strandpark på Amager den 16. august – antyder Torben Sangild, at kolossen er en smule underdimensioneret i forhold til omgivelser og beskrivelse.

Samtidigt fremhæver han i sin tre-hjertede anmeldelse skulpturens indlysende, og indbydende, kvaliteter. Han beskriver den bl.a. som ”perfekt ned i mindste detalje”.
Det er jo altid et åbent spørgsmål, når man diskuterer skulpturer, eller kunst i det hele taget, i det offentlige rum, om værkerne fungerer i relation til omgivelserne. Et ”open space” fordrer i sagens natur meget af værket, og om Sangild har en pointe, vil jeg naturligvis skabe mig mine egne teorier om ved lejlighed. Men på dét tidspunkt har skulpturen sandsynligvis fundet sin egen rolle i strandparken. En 65 tons granitskulptur flytter man ikke sådan lige.