mandag den 9. september 2013

Fem hjerter i Politiken til Jorn og Picasso

”Et langt stykke ind i det tyvende århundrede var Picasso stadig den halvgud, som mere dødelige kunstnere enten måtte tilbede eller frygte. Kom de for tæt på, kunne de risikere at blive forvandlet til epigoner. Det blev Jorn ikke. Men han blev inspireret, anfægtet og udfordret.”
 
Udstillingen ’Jorn <<< Picasso – Myter og Møder’ er netop åbnet på Museum Jorn i Silkeborg.
 
Citatet stammer fra Peter Michael Hornungs anmeldelse i dagbladet Politiken, og her kan man naturligvis læse om Jorns relationer til Picasso. Jeg har ikke selv set udstillingen, der sammenfatter to kunstnere, som Hornung betegner som ”kunstens to alfahanner”, men den er helt sikkert interessant.
 
De to mødtes angiveligt i Antibes lige efter 2. Verdenskrig, da Jorn ikke kunne komme væk fra Danmark hurtigt nok.
 
Nu bliver mødet mellem de to gentaget posthumt på Museum Jorn. De døde begge i 1973. Picasso som 92-årig og Jorn som kun 59-årig. Jeg spekulerer lidt over, at Hornung kun giver udstillingen fem ud af seks hjerter.
 
Havde Guernica været repræsenteret på udstillingen, havde de seks hjerter garanteret været i hus; men udlån af Guernica er sammenligneligt med – i Hornungs formulering – at ”sandsynligheden for at spanierne vil udlåne Guernica er mindre end sandsynligheden for, at danskerne vil sende Rosenborg Slot til Japan”. Så er tingene sat i perspektiv.
 
Billedet foroven til højre er en gengivelse af Picassos 'The Owl, som kan ses på udstillingen (foto: The Israel Museum, Jerusalem)