tirsdag den 11. december 2018

Årets bedste kunstudstillinger


Installationsfotos fra udstillingen 'Maskiner for lys og skygge'.

Overskriften skal naturligvis modificeres i kraft af, at jeg langt fra har set alle de kunstudstillinger, der har fundet sted i Danmark i 2018. 

Men et hurtigt blik ned over listen af udstillinger, jeg har anmeldt, bekræfter blot, at kun to udstillinger i det forløbne år har kunnet begavet med seks stjerner ud af seks mulige. 

Det er selvfølgelig pauvert, men måske samtidigt et tegn på, at der her i Jylland har været en slags tomhed ovenpå den store satsning med kulturhovedstad i 2017. 

Det er da også uden for Region Midtjylland, den ene udstilling, der kunne oppebære seks stjerner, fandt sted. 'Magtens smykker' på Koldinghus markerede på ganske imponerende vis slottets jubilæum ed en alsidig og overordentlig smuk udstilling med smykker i alle afskygninger og fra diverse epoker - og i tråd med jubilæet - helt tilbage fra, da slottet blev bygget. 

Den eneste rendyrkede kunstudstilling, der kunne opnå fuldt hus i 2018 var 'Maskiner for lys og skygge' på Museum Jorn i Silkeborg med arkitektonisk forankrede værker samt genskabninger af murstensskulpturer af Per Kirkeby, som desværre døde i 2018. 

Dermed blev udstillingen en posthum markering af denne del af Kirkebys produktion, og den udmærkede sig ved at rumme adskillige emner fra det meget omfattende Kirkeby-arkiv, som nu befinder sig på Museum Jorn. 

Jeg vender senere tilbage med flere udmærkede udstillinger, der kunne ses i danske udstillingsinstitutioner i 2018 senere.