onsdag den 29. januar 2020

Kina mod Jyllands-Posten

Illustration: Niels Bo Bojesen (foto: Jyllands-Posten)

"Kina udstiller sig selv som en totalitær stormagt med sit urimelige krav om undskyldning for en satiretegning bragt i Jyllands-Posten"

Således udtaler dagbladet Politikens chefredaktør Christian Jensen på forsiden af avisen, og årsagen til denne kommentar skal naturligvis findes i, at Jyllands-Posten for nyligt bragte en tegning i avisen, der viser det kinesiske flag med de karakteristiske fem stjerner erstattet af symboler for coronavirus, som har sit ophav i Kina. 

Nu er kineserne sure og truer med sanktioner, men Politikens chefredaktør har en pointe - undtagen på ét punkt: Der er ikke tale om satire, men blot en grafisk skildring af den omtalte virus' oprindelse. 

Man kan naturligvis mene om en sådan tegning, hvad man vil, og på sociale medier flyder det da også med kommentarer og indlæg fra adskillige speltmadammer, som mener, at Jyllands-Posten i det aktuelle tilfælde er gået langt over stregen i forhold til en stat, man vel mest kan betegne som et diktatur. 

I et interview på TV2 Østjylland påpegede Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør Jacob Nybroe, at der faktisk overhovedet ikke er tale om satire, og han udtaler til Politiken, at "jeg udkommer ikke i Kina, men i Danmark. Jeg udgiver en avis for os, der bor her. Det er den frihedsforståelse og kulturforståelse, jeg udkommer i. Og det er med baggrund i den, jeg ikke mener, der er tale om nogen form for krænkelse eller forhånelse eller ironisering over en meget alvorlig situation i Kina"