søndag den 23. oktober 2022

Aktivister smører kartoffelmos på Monet-værk i Potsdam

 

Det er maleriet i midten af Claude Monet på dette installationsfoto fra Museum Barberini, der blev oversmurt med kartoffelmos (foto. David von Becker)

Museum Barberini er beliggende i Potsdam, og et af museets omdrejningspunkter er mæcenen Hasso Plattners samling af impressionistisk kunst. 

Det var et af disse værker - et maleri af Claude Monet - der var emnet for en aktion foretaget af grupperingen 'Last Generation', der ønsker at skabe fokus på klimaet. 

Derfor havde aktivisterne smurt kartoffelmos på maleriet, der dog er indkapslet bag museumsglas og derfor ikke led overlast. 

Man kan sagtens have en sympati for grupperinger, der stiller skarpt på en næsten ødelæggende, global miljøpolitik, og der har været flere af den slags aktioner på verdensplan i de seneste måneder. Blandt andet har aktivister i Australien limet sig fast til et Picasso-maleri, som dog heller ikke led større overlast. 

Det bør nævnes, at det er en helt anden dagsorden, der er på spil her, end når en tilsyneladende sindsforvirret person med fuldt overlæg gør, hvad der står i vedkommende magt for at vandalisere et Jorn-værk på Museum Jorn i Silkeborg. 

Her synes formålet blot at gøre opmærksom på sig selv og sin egen dumhed. Det lykkedes så til gengæld meget godt. 

Om aktionen på Museum Barberini udtaler museets direktør Ortrud Westheider: »Jeg er lettet over, at maleriet ikke har lidt skade, og at vi snart igen kan vise værket for offentligheden. Selvom jeg forstår klimaaktivisternes presserende bekymring over for klimakatastrofen, er jeg chokeret over de midler, som de forsøger at give vægt til deres krav«

Museum Barberine vil på grund af aktionen være lukket frem til d. 30. oktober.