fredag den 1. februar 2008

Året på ARoS




Monumental videokunst, kontemporær pop, fotografi, Kirkeby og Frandsen udgør indholdet i nogle af de udstillinger, som ARoS Århus Kunstmuseum præsenterer i 2008.

Neshat og kvinder uden mændNår ARoS Århus Kunstmuseum fra den 1. marts blænder op for Shirin Neshat’s videoprojekt Woman without Men, foregår det med udgangspunkt i en iscenesættelse, der udgør fem individulle rum i museets store særudstillingsgalleri. Derved får hvert af de monumentale værker deres eget rum, som vil åbenbare kunstnerens skildring af kvindens rolle i et religiøst, sexistisk og socialt udgrænsende samfund.

Inspirationen til de fem videoer samt udstillingens titel er hentet i en roman af den iranske forfatter Shahmush Parsipur. Handlingen i denne bandlyste bog fra 1989 tager udgangspunkt i begivenheder, der foregik i Iran i 1953, da et kup iværksat af amerikanske og britiske styrker afsatte den demokratisk valgte premierminister Mohammad Mossadegh. Shahen blev genindsat og en nationalisering af landets olieproduktion blev effektivt standset.

Pop og Fun’Fun Fun Fun’ sang den amerikanske surf-gruppe The Beach Boys tilbage i de glade 60’ere. FunFunFun er også den festlige titel på en udstilling, der i perioden 23. februar – 4. marts finder sted i ARoS’ Vestgalleri. Ti kunstnere fra den internationale scene giver hver især et bud på, hvordan popkunsten kan fremstå i vor post-Warholistiske tid. Denne udstilling, som blandt andet rummer værker af Tony Oursler og Olaf Breuning, der begge er repræsenteret i De 9 Rum på ARoS, er sammensat af en privatsamling og kurateret af ARoS’ nyudnævnte overinspektør Gitte Ørskou.

Den nøgne sandhed”Jeg synes nøgenhed er interessant,” har fotografen Per Morten Abrahamsen udtalt. Som udtalelse i en tid, hvor kropsforskrækkelse er mere reglen end undtagelsen, kunne et sådant udsagn måske forekomme kontroversielt? På udstillingen CENSUR, der vises på ARoS i perioden 24. maj – 29. juni, fremstiller Abrahamsen mennesket i diverse hverdagssituationer uden en trevl på kroppen. Samtidigt optræder modellerne med et bånd ud af munden med påskriften ’Censur’. Er det en kommentar til en ytringsfrihed, der set med kunstnerens øjne er under pres?

Musikvideo som sommerunderholdningÅrets sommerindslag i Særudstillingsgalleriet kommer til at handle om musikvideoen som kunstart. Her præsenteres ’fem af samtidens mest visuelt innovative og eksperimenterende billedmagere inden for musikvideo-genren’. Sådan præsenteres MUSIC2C blandt andet i ARoS’ pressemateriale. Blandt de deltagende kunstnere er Anton Corbijn, som for tiden er aktuel med filmen Control, der handler om Joy Division-forsangeren Ian Curtis’ liv og død.

KirkebyPer Kirkeby fylder 70 i 2008. Dette bliver markeret med en stor udstilling på Kunstmuseet Louisiana, hvortil ARoS udlåner nogle af museets hovedværker af kunstneren. Der bliver dog mulighed for at fejre Kirkeby også på ARoS, da man over efteråret viser et udsnit af Kirkebys arkivmateriale, som for få år siden blev skænket til museets samling. Dette arkiv omfatter cirka 1500 enheder, som rækker helt tilbage til kunstnerens skoletid og tidlige ungdom.

Per Kirkeby bliver også et tema i foråret, hvor man i løbet af maj forventer at kunne afsløre en fire meter høj bronzeskulptur i området ved plateauet ned mod åen. Denne skulptur er for tiden under udførelse på et bronzestøberi i Tyskland.

Erik A. Frandsen og nyophængningÅrets sidste store satsning på ARoS bliver en omfattende udstilling af retrospektiv karakter af den danske billedkunstner Erik A. Frandsen. Ikke siden den succesfulde Michael Kvium-udstilling i 2006 har man vist en dansk nutidskunstner i så markant en præsentation, som der her er tale om.

Udstillingen bliver iscenesat som et bymiljø bestående af gader og bygninger i to etager og vil blive sammensat af værker fra perioden 1982-2008. Denne udstilling åbner den 9. oktober og varer et stykke ind i 2009.

Foruden de her omtalte udstillinger kan ARoS i løbet af året præsentere en nyophængning af den permanente udstilling i Nutidsgalleriet på Niveau 5. Her vil man først og fremmest tilgodese en stor del af museets nyanskaffelser. Denne nyophængning åbner den 10.maj.