mandag den 30. juni 2014

Emil Nolde på Louisiana

 Emil Nolde: 'Tropensonne', 1914, olie på lærred, 71 x 104,5 cm., © Nolde Stiftung Seebüll (pressefoto: Louisiana)

Det er vistnok længe siden, at nogen har bundet an med en større retrospektiv udstilling med Emil Nolde; men det gør kunstmuseet Louisiana i Humlebæk altså fra d. 4. juli og adskillige måneder frem. 

Emil Nolde blev født Hansen, men tog navn efter lokaliteten Nolde i nærheden af Tønder, hvor han blev født i 1867. 

På dét tidspunkt var Sønderjylland under tysk herredømme, så Emil Nolde er vel altid blevet betragtet som en tysk kunstner. Man skal dog ikke mange kilometer over på den anden side af den dansk-tyske grænse for at finde Nolde Museet, som ligger i Seebüll i marsken umiddelbart syd for Tønder. 

Trods, dét, at man betragter Nolde som en tysk kunstner, blev han ikke desto mindre dansk statsborger i 1920 efter grænseflytningen fra Kongeåen til den nuværende placering. 

Myten vil vide, at Nolde besad visse sympatier for nazismen; men ikke desto mindre blev hans stærkt koloristiske og ekspressive værker - især malerier og akvareller - af de tyske magthavere under nazismen betragtet som "entartet". Han blev med andre ord betragtet som en forræder, der modarbejdede idealerne om, hvad god og stor kunst burde rumme i nazisternes optik. 

Emil Nolde døde i 1956. Udstillingen 'Emil Nolde, retrospective' kan ses på Louisiana frem til d. 19. oktober.