fredag den 19. februar 2010

Amerikanske billeder i 2010




Efter pressemødet på ARoS med Jacob Holdt før åbningen af udstillingen ’Tro, håb og kærlighed – Jacob Holdts Amerika’ er det svært at blive klog på hans dagsorden.

Han har en politisk agenda og samtidigt et giga-behov for at beskrive det store land og dets befolkning på godt og ondt; men samtidigt har jeg, som sagt, vanskeligt ved at gennemskue, hvori hans fascination for f.eks. Ku Klux Klan er forankret. Det virker som han prøver at bagatellisere KKK og hele organisationen ud fra et princip om, at medlemmerne blot har haft en ulykkelig barndom med mishandling, druk og brutalitet, hvilket så igen skulle legitimere, at man selv bliver et voldeligt og afstumpet monster.

Samtidigt gør Holdt Danmark til et racistisk samfund; men ud fra de beskrivelser, han foretager af USA, ligner Guds eget land langt mere Helvede på jord end vort eget dronningerige – selv om der herhjemme er mange ting, der kan gøres bedre.

I øvrigt ser Jacob Holdt hverken sig selv som fotograf eller billedkunstner. Ikke desto mindre har Louisiana og – nu – ARoS bundet an med udstillinger af hans fotografier.

Ellers kan man måske få mere indsigt i Holdt og hans anskuelser ved at læse nogle af hans kronikker på hans hjemmeside HER>