fredag den 25. oktober 2013

Sheika Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani mest indflydelsesrige

Kunstportalen ArtReview har netop offentliggjort deres Power 100-liste over de 100 mest indflydelsesrige personer på den internationale kunstscene – og som sædvanlig er listen naturligvis opgjort på subjektive præmisser; men ikke desto mindre er det en Top 100, der altid bliver refereret til i medierne.

Det er muligt, at navnet Sheika Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani ikke siger den alment kunstinteresserede så meget. Men hun sidder faktisk på en formue til administration og indkøb af kunst, som ikke finder sit lige i resten af verden. Hun er leder af Quatar Museums Authority.

Det anslås at Sheika Al-Mayassa råder over et beløb på omkring en milliard dollars på årsplan, og til sammenligning er det ca. 30 gange Museum of Modern Art’s indkøbsbudget og 175 gange, hvad Tate i London budgetterer med.

Man har altså valgt årets etter ud fra monetære principper, og det er påfaldende at nr. to og tre på listen er top-galleristerne David Zwirner og Iwan Wirth. Larry Gagosian – også gallerist – ligger traditionen tro i toppen på en fjerdeplads.

Sidste års etter, Documenta-direktør Carolyn Christov-Bakargiev er – vel ikke overraskende – røget ned på en 20.-plads og det er bemærkelsesværdigt, at den tidligere direktør for Louisiana, svenske Lars Nittve, er strøget ind på listen på en plads som nr. 73. Han leder i dag museet M+ i Hong Kong. Svenske Nittve er således det tætteste, vi kommer på en danske på listen.

Billedet foroven er af HE Sheika Al-Mayassa (foto: Victor Pinchuk Foundation/Sergei Illin)