fredag den 19. oktober 2018

Satire i Vejle


Billeder fra åbningen af 'Lige til stregen - en satirisk jordomrejse' (fotos fra Vejle Kunstmuseums Facebookprofil)

Det er nok muligt, at overskriften til dette indslag virker lidt gådefuld, og det er da også en lidt pudsig sammenfatning, ordene giver associationer til. 

Kan man overhovedet sætte lighedstegn mellem satire, som vel i sin forbilledlige form inkluderer humor, og den lettere søvnige by i Sydøstjylland? Det kan man imidlertid godt! 

På Vejle Kunstmuseum er netop åbnet udstillingen 'Lige til stregen - en satirisk jordomrejse', som kaster lys over en genre inden for tegnekunsten, som de fleste har stiftet bekendtskab med. 

Her er det vigtigt at påpege, at Kurt Westergaards Muhammed-tegning, som satte hele den muslimske verden på den anden ende for mere end ti år siden, ikke optræder på udstillingen - og hvad mere mærkeligt er, at fortalere for ytringsfrihed - altså de, der ellers har været fortalere for, at denne tegning bør udstilles i enhver mulig sammenhæng, tilsyneladende ikke har følt det umagen værd at protestere mod udeladelsen. 

Dette var ellers et tema, da Skovgaard Museet i Viborg for et par år siden satte fokus på temaet blasfemi i billedkunsten. Her blev museet stærkt kritiseret, da man havde valgt at kuratere en udstilling uden de famøse Westergaard-tegninger. 

Hvad udstillingen i Vejle handler om i detaljen, vil jeg snarest prøve at finde ud af, da jeg har planlagt en tur til den nydelige købstad og byens kunstmuseum. 

Der ligger naturligvis en tanke bag denne handling, hvilket vil sige, at jeg besøger udstillingen i embedes medfør.