søndag den 27. januar 2019

Delte meninger om Dea Trier Mørch på Louisiana


Dea Trier Mørch: 'Ind i verden' - installationsfotos (pressefotos: Louisiana Museum of Modern Art)

"Det er koldkrigskunst, venstrefløjskunst og aktivitetskunst. Og i Dea Trier Mørchs næsten samlede værk, som nu kan opleves i Nordsjælland, bor et dybt socialt og politisk engageret projekt og en billedpolitik, der skaber forbindelser mellem det helt nære hverdagsliv og det storpolitiske perspektiv, og som rækker langt ud over solidariteten i repræsentationen af kvindelivet og fødslen"

Modernisten Harald Giersing erklærede en gang for måske omkring 100 år siden, at "al god kunst er politisk, og politisk kunst er dårlig". 

Således skulle kunstanmelder på dagbladet Politiken, Mathias Kryger tage voldsomt fejl, når han giver en nyåbnet udstilling på Louisiana med et retrospektivt udvalg af Røde Mor-grafikeren Dea Trier Mørch fem hjerter (ud af seks) i sin anmeldelse i avisen, hvorfra citatet herover stammer. 

Kryger skaber nogle højst interessante sammenstillinger med Trier Mørchs ofte enkle og groft udførte linoleumssnit og en kunstner, som stod for en stærk kapitalistisk dagsorden. 

Andy Warhol hyldede faktisk - efter eget udsagn - udelukkende indtjening i forhold til overhovedet at beskæftige sig med at producere billedkunst. 

Dermed er der nok en afgrundsdyb afstand mellem de to kunstnere, og Krygers analyse opleves måske mere i et provokatorisk lys end i et kunsthistorisk. 

Det er i øvrigt helt andre toner, der lyder i Jyllands-Posten, hvor min kollega Tom Jørgensen i sin anmeldelse blandt andet skriver: "For at politisk kunst skal ramme os, kræves et udtryk foruden grafisk og visuel opfindsomhed, men det er helt fraværende i Dea Trier Mørchs gammeldags og helt traditionelle grafik". 

Jørgensens generelle opfattelse af grafik er jeg naturligvis lodret uenig i, men måske har han alligevel en form for pointe i sin analyse af Dea Trier Mørch. 

Det kan jeg ikke afvise, og jeg har ikke set udstillingen - endnu! 

To ud af seks stjerner giver Jyllands-Postens anmelder.