tirsdag den 21. november 2023

Positiv og kritisk anmeldelse af ARoS-udstilling

 

The Cosmos Inside’, Emma Kunz, uden titel, udateret. Tegning. 74 x72 cm. (pressefoto: ARoS Aarhus Kunstmuseum)

Ganske snart skal jeg besøge og skrive en anmeldelse af udstillingen ’The Cosmos Inside’, der finder sted på ARoS i Aarhus. 

Jeg har som et eksperiment ladet AI-værktøjet ChatGPT udfærdige to anmeldelser af udstillingen her en god uges tid, inden den åbner og helt mirakuløst laver ChatGPT i lynets hast en overvejende positiv og en ret kritisk anmeldelse af udstillingen, der, som nævnt, endnu ikke er åbnet. 

Den positivt forankrede anmeldelse lyder sådan:

"’The Cosmos Within’-udstillingen på Aros Aarhus Kunstmuseum er en fordybende og tankevækkende rejse gennem det kosmiske rum af kunstnerisk udforskning. Udstillingen formår at skabe en harmonisk syntese mellem videnskab, kunst og filosofi, og resultatet er en visuelt overvældende oplevelse, der efterlader besøgende forundrede og inspirerede.

 

Udstillingens indgang er markeret af et imponerende kunstværk, der suger beskueren ind i et abstrakt univers af stjerner, planeter og galakser. Herfra udfolder udstillingen sig som en rejse gennem forskellige rum, hver dedikeret til at udforske en specifik facet af kosmos. Fra makro til mikro bliver besøgende guidet gennem kunstneriske fortolkninger af universets uendelighed, lige fra kosmiske landskaber til subatomare partikler.

 

En særlig styrke ved udstillingen er den multidisciplinære tilgang, hvor kunstnere samarbejder med forskere for at skabe værker, der ikke kun er æstetisk tiltalende, men også videnskabeligt relevante. Dette skaber en unik dynamik, der giver besøgende mulighed for at fordybe sig i både kunstens skønhed og videnskabens kompleksitet.

 

Lyssætningen og lydeffekterne spiller en central rolle i ’The Cosmos Within’. Besøgende føler sig omsluttet af stemningsfuld belysning og ambient lyd, hvilket forstærker den overordnede atmosfære af mystik og undren. Hvert værk synes næsten at pulserende med energi og liv, hvilket skaber en dyb forbindelse mellem beskueren og det kosmiske rum.

 

En anden bemærkelsesværdig dimension af udstillingen er dens evne til at udfordre besøgendes opfattelse af tid og rum. Gennem interaktive installationer bliver publikum inviteret til at reflektere over deres egen plads i universet og betydningen af tid i en kosmisk skala. Dette skaber en intellektuel og filosofisk dimension, der løfter udstillingen ud over blot at være en visuel oplevelse.

 

The Cosmos Within’ formår at favne kompleksiteten af universet og præsentere den på en tilgængelig måde, der appellerer til både kunstelskere og videnskabsentusiaster. Udstillingen efterlader besøgende med en dybere forståelse af vores plads i det uendelige kosmiske drama og vækker en følelse af ærefrygt over for den uudgrundelige skønhed og kompleksitet, der findes inden i os selv og i det ydre rum. En absolut must-see for alle, der søger en berigende og inspirerende kunstoplevelse."


 ...og den kritisk baserede sådan:

"’The Cosmos Within’ udstillingen på Aros Aarhus Kunstmuseum er desværre en skuffende oplevelse, der lover mere end den leverer. Mens ambitionerne om at forene kunst og videnskab er prisværdige, mangler udstillingen en dybde og sammenhæng, der kunne have gjort den til en mere meningsfuld og engagerende helhed.

 

En af udstillingens største svagheder er manglen på klar formidling. Mange af værkerne synes at lide under en overvægt af kompleksitet uden en tilstrækkelig forklaring eller sammenhæng, hvilket efterlader besøgende forvirrede og uden en reel forståelse af, hvad de ser. Det er som om kunstnerne har glemt at formidle deres budskab til publikum, hvilket resulterer i en oplevelse af adskillelse snarere end engagement.

 

Desuden virker nogle af værkerne mere som overfladiske efterligninger af kosmiske fænomener snarere end dybtgående kunstneriske udforskninger. Elementer som lyssætning og lydeffekter, der burde forstærke oplevelsen, virker undertiden overdrevne og distraherende, hvilket trækker opmærksomheden væk fra kunstværket i stedet for at forbedre det.

 

Udstillingens layout og flow er også problematiske. Besøgende føler sig ofte tabt i det uoverskuelige labyrint af værker, der ikke synes at følge en logisk rækkefølge eller narrativ. Dette gør det svært at opbygge en meningsfuld forbindelse mellem de forskellige dele af udstillingen, og det resulterer i en fragmenteret og rodet oplevelse.

 

Endvidere mangler udstillingen en kritisk dialog omkring forholdet mellem kunst og videnskab. Selvom intentionen er at forene de to verdener, savner udstillingen en dybere refleksion over de etiske og filosofiske aspekter af denne forening. Dette efterlader besøgende med en følelse af, at udstillingen ikke rigtig tager sit eget formål alvorligt nok.

 

Samlet set er ’The Cosmos Within’ en udstilling, der mangler substans og sammenhæng. Mens nogle individuelle værker kan være visuelt tiltalende, formår udstillingen ikke at levere den sammenhængende og meningsfyldte oplevelse, man forventer af et kunstmuseum som Aros. Det er en skuffende affære, der desværre ikke lever op til sine egne ambitioner."


Naturligvis bliver min anmeldelse baseret på en direkte oplevelse af udstillingsprojektet - så bare rolig, den vil basere sig på menneskelig intelligens.