onsdag den 30. juli 2008

Luft over vingerne



En kvinde, der trækker et lille propelfly tværs over Frederiks Allé. Dette usædvanlige scenarie udspillede sig på en sommerformiddag i centrum af Århus.

Billedkunstneren Simone Aaberg Kærn er tilsyneladende lidt af en vovehals. Hendes piratlignende projekt, som hun fuldførte i 2002 ved at overflyve et Talabanhærget Afghanistan, meget imod koalitionsstyrkernes vilje, signalerer i alle tilfælde et ekstraordinært mod, som nogle muligvis vil kalde dumdristighed.

Opmærksomhed og ruteændringer
Man skal heller ikke være bange for udsigten til at få en del opmærksomhed, når man ved højlys dag trækker rundt med et Piper Colt propelfly midt i Århus. Især ikke, når man har valgt at iklæde sig hele udstyret i form af en kropssnær pilotdragt samt en dampende varm flyverhjelm.

Helt problemfrit foregik transporten af det lille fly dog ikke. Flere steder undervejs over mod ARoS Århus Kunstmuseum måtte Simone Aaberg Kærn improvisere i forhold til konceptets logistik. Planen var, at flyet, som et led i den kommende udstilling 'OPEN SKY' i museets vestfløj, skulle trækkes hen til hovedindgangen og ind i foyeren. Hvordan man havde tænkt sig dette udført spekulerede denne skribent allerede over langt inden, man var nået så langt.

Idéen om det frie luftrum
Det hele løste sig dog, da ARoS’ informationschef pludseligt råbte, at døren ikke var bred nok. ”Lad os gå ind og få noget kaffe”, sagde han efterfølgende og dén udmeldning vakte tilfredshed blandt de tilstedeværende – ikke mindst hos kunstneren.

Når Simone Aaberg Kærns udstilling åbner 7. august, vil flyet dog være på plads, som en del af 'OPEN SKY', der dokumenterer den tre måneder lange rejse, som kunstneren foretog i et forsøg på at anskue himmelrummet som et frit univers. Sådan forholder det sig langt fra; men Kærn havde en agenda med sit togt; nemlig at opsøge en ung kvinde i Afghanistan, som besad en drøm om at blive jagerpilot. Kvinden – Farial – fik mulighed for at styre flyet over Kabul.

En del af udstillingens koncept bliver filmen 'Smiling in a Warzone', som blev optaget under den lange rejse. Med på turen havde Simone Aaberg Kærn instruktør og fotograf Magnus Bejmar.

Simone Aaberg Kærn er født i København i 1969. Hun er uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi 1993-98. Denne uddannelse har hun suppleret med et ophold på Goldsmith College of Fine Arts i London. Blandt hendes mest betydningsfulde udstillinger er 'Sisters in the Sky', som blev vist på Venedig Biennalen i 1999. Filmen 'Smiling in a Warzone' blev nomineret til en Emmy i 2007.