torsdag den 7. oktober 2010

Genfærd





Efterårets store udstilling på kunstmuseet ARoS i Århus præsenterer et stort udvalg af skulpturer – og en gigantisk tegning – af tyskfødte (Karlsruhe, 1959) Christian Lemmerz, som trods sin store tilknytning til Danmark må betegnes som en kosmopolitisk billedkunstner.

Udstillingen har fået den sigende titel ’Genfærd’ (på tysk ”Gespenst”) og jeg havde det store privilegium at se udstillingen og opleve en sympatisk og begavet kunstner til pressemødet på ARoS den 7. oktober. Udstillingen præsenterer menneskeheden råt for usødet med forskellige æstetiske indgangsvinkler.

Især i mormorskulpturen kan selv de mest voldsomme scenerier opleves underspillet på grund af materialets skønhed og de direkte referencer til italienske kunstnere som Michelangelo (1500-tallet), Bernini (1600-tallet) samt vor egen Thorvaldsen (1700-1800).
Spørgsmålet er, hvor længe der ville gå, indtil publikum fandt ud af, hvilken dagsorden Lemmerz besidder, hvis han blev udstillet sammen med de nævnte i netop materialet marmor? Jeg håber på et tidspunkt at få mulighed for at beskrive Lemmerz-udstillingen mere detaljeret.