lørdag den 8. oktober 2011

Bragg og Bacon



”Kunst er noget, der er skabt. Jo mere kunstig, den er, jo bedre. Des mere intens vil den være”

Melvyn Bragg’s fremragende dokumentar om maleren Francis Bacon har netop været vist nogle gange på kulturkanalen DR-K, og gensynet var helt forrygende, må jeg sige. Især Bacon’s egne beskrivelser af egne – og andres – værker rummer en sarkasme og en humor, som er helt vidunderlig.

Ofte bliver Bacon fanget af Bragg’s overrumplende og nærgående spørgsmål – og det hele slutter med en veritabel druktur i kunstnerens favorite ”drinking club”.

Portrættet skildrer ikke blot en bemærkelsesværdig kunstner; men samtidigt en drikfældig ludoman med en helt unik og personlig tilgang til billedkunsten. Francis Bacon (1909-92) er blevet kaldt den væsentligste britiske kunstner i det 20. århundrede – og det er vanskeligt at argurmentere imod.

Billedet foroven til højre viser Francis Bacon og Melvin Bragg under iagttaelse af Bacons værker på Tate Gallery i London. Bacon er nådesløs i sin bedømmelse af egne tidlige værker.

Abstrakte amerikanske kunstnere som Jackson Pollock og Mark Rothko får ligeledes kniven, hvilket, som Bacon selv forklarer det, er årsagen til at Bacon er temmelig upopulær i USA. Man kan i øvrigt se Melvyn Bragg’s dokumentar om Francis Bacon på DR’s hjemmeside HER>