onsdag den 3. maj 2017

Ansigter på Silkeborg Bad

Installationsfoto fra Silkeborg Bad med en af Ulla Diedrichsens versioner af 'Skrig'. Her i en gulvudgave

Nogle af resultaterne af tegnerobottens anstrengelser på 'Ansigt og identitet - en FACE kunstudstilling'


"Der er vel ingen tvivl om, at det menneskelige ansigt som en slags sjælens spejl har fascineret såvel kunstnere som menigmand. Og i dagens verden er vi om muligt endnu mere fascineret af vores ansigter, hvilket spejler sig af vores enorme forbrug af smartphoneportrætter ikke mindst de mange selfies, der bliver taget og vist frem i en uendelighed"

Midtjyllands Avis' kunstanmelder Stig Winding har unægteligt ret i, at der i dag er mere fokus på det menneskelige ansigt, end der sandsynligvis har været tidligere i historien. 

Og dog?? Måske er denne optagethed blot forankret i, at de fleste render rundt med et kamera i lommen i form af en smartphone, hvilket Winding også antyder. 

Citatet er hentet fra den femstjernede anmeldelse af den aktuelle udstilling på KunstCentret Silkeborg Bad med titlen 'Ansigt og identitet - en FACE kunstudstilling'. 

To kunstnere, der fylder meget på denne udstilling er Nils Ramhöj og Ulla Diedrichsen, som udstiller adskillige værker med reference til Edvard Munchs 'Skrig'. 

Disse selvportrætter render man ind i gang på gang i udstillingsforløbet, og de udgør dermed en form for rød tråd i helheden. 

Om dette er et vellykket greb, vil jeg ikke tage stilling til; men under alle omstændigheder spiller Ramhöj og Diedrichsen klare hovedroller i begrænset omgang sammen med tegneren Carl Krull, der udstiller et større antal originale stregtegninger med ansigtet som tema i en overrumplende streg, der næsten kan gøre beskueren søsyg. Tegningerne har dog perspektiviske egenskaber, som er helt enestående. 

Den store internationale kunstner på udstillingen må dog siges at være amerikanske Tony Oursler, der optræder med et par af hans velkendte - og dybt særegne - videoværker. 

Som et kuriosum kan publikum selv blive tegnet af en indretning - en robot, som kan aftegne modellens portræt - og denne proces kræver lidt tålmodighed, da det hele varer ca. 40 minutter. 

Udstillingen på Silkeborg Bad kan ses sommeren over frem til d. 8. oktober.