mandag den 8. november 2021

ARoS' kommende direktør i sag om plagiat

 
Glasmuseet i Ebeltoft viser for tiden en fremragende udstilling med den italienske glaskunstner Lino Tagliapietra, som blev tildelt seks stjerner af Jyllands-Postens anmelder. Hans værker laver man med garanti ikke kopier af til museets butik.


Der er opstået en konflikt mellem glaskunstneren Karina Malling og Glasmuseet i Ebeltoft, der har solgt et produkt i museets butik, der ifølge Malling er en 1:1 gengivelse af et af hendes designs. 

Det bizarre i sagen er, at Karina Mallings vaser har været en del af butikkens sortiment, og at man fra museets side har ladet fremstille et antal vaser, der er totale gengivelser af Mallings. 

Dagbladet Politiken har henvendt sig til Glasmuseet, hvor direktør Rebecca Matthews, som nu er kendt som den kommende direktør for kunstmuseet ARoS i Aarhus, afviser, at der er tale om kopiering og i øvrigt henviser til museets administrationschef Jan Frandsen, som udtaler, at der er tale om »genetiske vaser, som der er en masse, der laver«. 

I forlængelse af administrationschefen og direktørens udtalelser siger Karina Malling: »Jeg og andre fagfolk kan se forskel i forhold til kvaliteten af håndværket, men udtrykket er det samme. Det er 1:1 samme vase. Det kan man se med det blotte øje«. 

Anne Bech-Danielsen, som er journalisten bag afsløringen, har efterfølgende spurgt Rebecca Matthews, om noget tilsvarende ville kunne ske i ARoS' butik, når hun tiltræder som direktør d. 1. januar 2022. Hertil svarer direktøren, at det ikke vil komme til at ske, da »der jo netop ikke er tale om kopiering«. 

Om der i en fagretslig proces ville falde en dom om, hvorvidt der er tale om direkte kopiering, får vi sikkert aldrig opklaret, da Glasmuseet har indgået et forlig med Karina Malling. 

Man har betalt hende beskedne 10.000 kr. og hermed har man vel erkendt, at der er et tvivlsspørgsmål? 

Det erkender Jan Frandsen og udtaler »Du kan kalde det - jeg havde nær sagt et hændeligt uheld. Vi vil ikke genere nogen. Vi lægger os fladt ned og har betalt«. 

Hermed erkender administrationschefen, at der er et problem, men Rebecca Matthews holder fast i, at der ikke er tale om kopiering.