lørdag den 6. november 2021

Billedkunst under afvikling på Jysk Fynske Medier

 

Installationsfoto fra den anmelderroste udstilling på ARoS med værker af J.M.W. Turner - en kunstner der er for "ukendt" til en anmeldelse i Århus Stiftstidende.

Min gode ven Christian Salling har i de sidste otte år fungeret på Århus Stiftstidende som en faglig kvalificeret og engageret kunstanmelder, men nu har Salling ifølge et opslag på Facebook indgivet sin afsked til redaktøren på avisen. 

Når man læser redaktionens forhold til kritik af billedkunst og i det hele taget dagbladets holdning til kunst, er det ikke så underligt, at Salling har taget dette drastiske skridt. 

Et eksempel: På en forespørgslen om, hvorvidt han skulle anmelde den aktuelle udstilling med værker af J.M.W. Turner på ARoS, fik han afslag ud fra devisen om, at »kunstneren ikke er kendt nok«. 

Den lader vi så lige stå et øjeblik, mens jeg lige lidt længere nede i teksten kan læse, at udstillinger i Kunsthal Aarhus kun bør anmeldes, hvis »det er med kendte navne som Yoko Ono og Johnny Madsen«. 

Så er linjen lagt på Stiften, som er et dagblad under koncernen Jysk Fynske Medier. 

Det samme er Viborg Stifts Folkeblad, som simpelthen har valgt at afskedige deres kunstanmelder, da man fremover kun vil omtale kunst med et lokalt forankret islæt. 

Man brugte som argumentation blandt andet, at kunstkritik er et uddøende fænomen i dagbladene. 

Til dette kunne den nu forhenværende anmelder blot konstatere, at de store landsdækkende aviser stadig har kunstkritik på programmet. Han blev angiveligt mødt med et udsagn om, at »dét bliver de ikke ved med«. 

Måske ved kulturredaktørerne på de store dagblade som Jyllands-Posten, Politiken, Weekendavisen, Information, Berlingske (som netop igen har opprioriteret kunststoffet) og Kristeligt Dagblad noget, som jeg ikke ved? 

Det aner jeg naturligvis ikke, men jeg tror - og håber - det ikke.