tirsdag den 22. marts 2022

Sommerhuset... Arkitektens legeplads?

 

I Utzon Centers atriumgård er opført et sommerhus i 1:1. LiveKleins A45 tiny house er tegnet af arkitektfirmaet BIG (foto: Per Bille)

»I mere end 100 år har sommerhuse været en legeplads for arkitekter. Her kunne de drømme, eksperimentere og slippe fantasien løs, for her var livsformen mere fri, så de havde langt mere frihed til at eksperimentere end i det almindelige byggeri«


Citatet stammer fra Utzon Centers hjemmeside, og netop på museet i Aalborg kan man resten af året se en udstilling, der drejer sig om sommerhuse. 


Desværre har sommer- og fritidshuset, som det også fremgår af teksten, været sådan et lidt overset fænomen i arkitekturen. Ofte opleves husene som lavet ud fra en fast skabelon af vekslende kvalitativ karakter. 


Dette holder liv i myten om, at i sommerhuset placerer man de fra hovedhjemmet kasserede møbler samt tilsvarende køkkengrej og elektronik. 


Hvordan man kan opleve sommerhuset og dets arkitektur, vil jeg naturligvis erfare ved selvsyn og jeg er allerede i gang med at planlægge en tur til Utzon Center, så meget mere om 'Sommerhus' på blog'en her senere.