torsdag den 21. januar 2021

Kunsten at trykke kobbertryk

 

Interiørbillede fra Niels Borch Jensens grafiske værksted i København (stillfoto fra filmen 'Kunsten at trykke - Kobbertryk')


"Der er jo et spil i arbejdet med de grafiske teknikker ved dét, at man ikke ved, hvad man får. Altså, man arbejder med noget - og man får noget andet, og det er for mange kunstnere en stor udfordring"


Udsagnet er fremsat af kobbertrykkeren Niels Borch Jensen i en film, der blev optaget for et par år siden. 


Den var én af tre, der skulle sætte pædagogisk perspektiv på de grafiske metoder dybtryk, højtryk og plantryk (raderinger, ætsninger og træ og linoleumssnit samt litografi). 


Serien blev - så vidt jeg husker - vist på DR-kanalen DRK, men da et politisk flertal i Folketinget dengang delte Herman Görings kulturelle filosofi ("når jeg hører ordet kultur, spænder jeg hanen på min pistol") skulle denne ellers udmærkede TV-kanal naturligvis nedlægges hurtigere, end man kunne nå at tælle til ti. 


Til gengæld kan man nu se filmen på NyCarlsbergfondets Vimeo.com-konto, og den viser Borch Jensens samarbejde med den islandske kunstner Ragnar Kjartansson, som på daværende tidspunkt aldrig havde beskæftiget sig med grafik, hvilket giver en stærk indføring i dybtrykkets mange facetter. 


Filmen, som er produceret af JJ Film, kan ses HER>