onsdag den 6. oktober 2021

20 har søgt stillingen som direktør på ARoS

 

»Der er folk fra hele verden, som har søgt jobbet. Det afspejler, at budskabet er nået bredt ud. Samtidig er internationalt netværk noget af det, vi har lagt vægt på i stillingsopslaget, så det er positivt«


Ordene er fremsat af Layra Hay Uggla, som er medlem af bestyrelsen for kunstmuseet ARoS i Aarhus - og samtidig er hun formand for det udvalg, der skal ansætte en ny direktør på museet efter Erland Høyerstens pludselige afgang fra posten ved udgangen af juni. 


Udtalelsen er blevet publiceret i Århus Stiftstidende, hvori det også fremgår, at 20 ansøgere har søgt stillingen som direktør for museet. 


Ved et pressemøde for nyligt på ARoS gik snakken naturligvis omkring den en potentiel fremtidig direktør, og hvem der har ansøgt stillingen, ved naturligvis kun de direkte involverede. 


Men når det hele foregår på rygteplan, er der selvfølgelig mange meninger om hvem, der kunne et tema. En anmelderkollega mener således, at det er en fordel at være kvinde, hvis man aktuelt kan komme i spil. Her bliver tidligere direktør for Aarhus 2017 Rebecca Matthews nævnt, men hun er netop blevet udnævnt som direktør for Glasmuseet i Ebeltoft. 


En anden placerer det kønspolitiske på et sidespor og fremhæver Kunsthal Charlottenborgs direktør Michael Thouber som et tema. 


Personligt mener jeg, at en ny direktør for ARoS bør besidde de nødvendige kunstfaglige egenskaber, således at museet ikke ender op i at være et forum for pop, pjat, papillotter og Lyngvild-agtige begivenheder. 


I Stiften er allerede blevet nævnt et antal personer, som kan løfte opgaven som direktør for ARoS. Her har man blandt andet fremhævet Marie Nipper, som i dag er kunstnerisk leder på Copenhagen Contemporary og tidligere har fungeret som overinspektør på ARoS


Det samme har Gitte Ørskou, men hun er i gang med et projekt, som jeg ikke tror hun slipper lige med det første, nemlig som direktør for Moderna Museet i Stockholm. 


De sidstnævnte er begge kvinder, og selv har jeg naturligvis et kvalificeret bud på en kommende direktør for museet, og jeg må sige, at der ikke er tale om en kvinde, men derimod en mand, som i dag er direktør for Museet for Moderne Kunst i Salzburg, men jeg ved naturligvis ikke, om Thorsten Sadowsky har søgt stillingen som direktør på ARoS?