onsdag den 8. maj 2019

Drømmen om Danmark i rødt

Vilhelm Kyhn: 'Himmelbjerget set fra Lynghoved', 1882

'Drømmen om Danmark' - installationview i rødt

Jeg indrømmer gerne i disse tider, hvor et folketingsvalg er nært forestående, at overskriften kan forstås på en ganske entydig måde; men der er imidlertid noget helt andet på spil end en politisk dagsorden. 

Det drejer sig om udstillingen 'Drømmen om Danmark', der netop nu kan ses på ARoS i Aarhus. 

Udstillingen er iscenesat i en rød udstillingsarkitektur, og her er der nok ingen tvivl om, at den røde farve repræsenterer Dannebrog frem for en politisk dagsorden. 

Udstillingen tager afsæt i nationalromantikken, som den fremstillede sig selv i den sidste halvdel af 1800-tallet, og den er faktisk kendetegnet ved at vise et antal kunstnere, som måske ikke er så kendte af de fleste. 

Perioden kom som bekendt efter Guldalderen i dansk kunst, og de fleste af dén epokes kunstnere har jo netop opnået en næsten legendarisk status herhjemme, så man kan muligvis beskrive perioden derefter som en lidt fersk periode i den danske kunsthistorie. 

Ikke desto mindre rummer den aktuelle udstilling glimrende eksempler på, hvad der blev produceret af malerier dengang, hvilket bliver vist med et større antal værker fra museets samling. Det kan man se på ARoS frem til d. 18. august.