mandag den 1. marts 2021

Kunstmagasinet JANUS 50 år

 

Værk af Bruno Kjær pryder jubilæumsudgaven af Kunstmagasinet JANUS


Som sædvanligt kan abonnenter af Kunstmagasinet JANUS, som har sit fysiske udspring ved Janus Vestjyllands Kunstmuseum i Tistrup ved Varde, glæde sig over et antal velskrevne artikler af veloplagte skribenter i det nye nummer, der netop er sendt ud. 

Faktisk markerer udgivelsen magasinets 50 års jubilæum. Ganske vist udkom det første og mange efterfølgende under navnet HRYMFAXE, men konceptet er det samme som da man sendte det første magasin ud under temaet "Folkeligt kunsttidsskrift" i februar 1971. 

Det er dog i dag et flot tidsskrift i forhold til dengang, hvor det sidste maskinskrevne og sværteduplikerede eksemplar er nr. 4 i 1972. Herefter var økonomien så solid, at man kunne gå over til offset-tryk. 

Aktuelt er det interessant at læse artikler om billedkunstneren Bruno Kjær forfattet af Anne Lie Stokbro, Jorn og Kirkeby på ARoS og om grafikeren Lise Buurgård af Gitte Tandrup samt en historisk fortælling om Hjørring Grafisk Værksted af Troels Laursen. 

Jeg vil da lige afslutningsvis helt ubeskedent fremhæve mit eget bidrag til magasinet. Det handler om en boganmeldelse af publikationen 'Tegn og skitser 1960-2020' om og af billedkunstneren Leif Dræby. 

Bjarke Regn Svendsen er stadig redaktør på tidsskriftet, som han var tilbage i 1971, men det er Janus' kunstneriske leder Anne Grethe Sværke, der nu fungerer som ansvarshavende redaktør. 

Herudover er en fast skare af skribenter tilknyttet magasinet, som man kan tegne abonnement på ved at henvende sig på adressen mail@janusbygningen.dk.