tirsdag den 30. marts 2021

Museer mister besøgende i abnormt store antal

 

Selv om Louvre - med Mona Lisa i baggrunden - ser velbesøgt ud på billedet her, har museet i Paris mistet 72% af sine gæster i 2020 (foto: Reuters)


Det kan vel dårligt overraske nogen, at adskillige store kunstmuseer og udstillingsinstitutioner over hele verden har kæmpeunderskud på publikum i 2020 i forhold til et normalt år uden covid-19. 

Jeg sidder netop og studerer en opgørelse, der bliver bragt på webtidsskriftet The Art Newspaper, og her kan man læse, at Louvre i Paris, som er det mest besøgte kunstmuseum i verden, har mistet hele 72% af sit publikum i 2020 i forhold til året før. 

Andre museer er endnu hårdere ramt end museet i Paris. Således ligger f.eks. London-museerne Tate Modern og National Gallery omkring 80% færre besøgende. 

Endnu værre står det til på de amerikanske museer, hvor besøgstallene er endnu lavere, og alt det skal naturligvis ses som en konsekvens af, at museerne har været lukket ned i en stor del af året. 

Det samme er sket herhjemme, hvor en total nedlukning i begyndelsen af marts varede frem til langt senere på foråret for blot at blive gentaget midt i december. Som bekendt er den aktuelle nedlukning stadig i funktion foreløbig frem til d. 21. april. 

Kunstmuseet ARoS i Aarhus havde 39% færre besøgende som et direkte resultat af 81 dages nedlukning. Louisiana i Humlebæk mistede 47% gæster og var lukket ned i 79 dage. Statens Museum for Kunst i København mistede - som ARoS i kraft af 81 dages nedlukning - dog kun 27%

Der er ingen tvivl om, at de mange nedlukninger har kostet på adskillige parametre blandt verdens museer; men det hører naturligvis også med til historien, at der har været arbejdet på højtryk med at skabe nye særudstillinger, som desværre har været udstillet i tomme sale. 

Det koster det hele.