torsdag den 18. august 2022

Berlin i en global verden

Den 4. november 1989 fandt en kæmpe demonstration sted på Alexanderplatz i Berlin og det var blot få dage, inden grænserne mellem Øst- og Vestberlin blev åbnet. Mange af de skilte, som blev brugt under demonstrationen bliver vist på udstillingen 'Berlin Global' på Humboldt Forum. Blandt andet dette.

Man kan vel dårligt bebrejde tyskere og berlinere, at deres selvforståelse fik et alvorligt knæk, da de blev tvunget til at dele landet og byen op i en vestlig og en østlig zone. 

Alt dette og meget mere kan man få belyst på en omfattende og ganske interessant udstilling i det relativt nyåbnede Humboldt Forum, som faktisk er en genopførelse af det under 2. Verdenskrig sønderbombede Berlin Stadtschloss, som DDR-styret i begyndelsen af 1950'erne sprang i luften og dermed fjernede fra jordens overflade for blot at erstatte det med en socialistisk form for æstetik i kraft af bygningsværket Palads der Republik, som efter genforeningen blev jævnet med jorden, hvilket efterlod slotspladsen som et øde og forblæst område. 

I 2013 påbegyndte man opførelsen af Humboldt Forum, som blev indviet i 2021, naturligvis efter adskillige budgetoverskridelser og forsinkelser. 

Nu fem milliarder kroner og flere år senere står slottet der nu og udgør et væsentligt forum for historie og kultur. 

Jeg har netop set udstillingen 'Berlin Global', der fortæller historien om en by, der har været delt og er blevet genforenet. 

Hvis man interesserer sig for denne del af Berlins historie - og hvem gør ikke det? - er udstillingen oplagt og meget flot disponeret med digitale og analoge virkemidler.