mandag den 24. maj 2021

Per Arnoldi 80 år

 

Alle ved, hvordan Per Arnoldi ser ud, så jeg lader en natlig gengivelse af 'Oktober 1943' ledsage denne tekst (foto tilsendt af kunstneren)


Ifølge designeren og ikke mindst billedkunstneren Per Arnoldi, der d. 25. maj fylder 80 år, er afgrænsningen mellem billedkunst og design så godt som ikke eksisterende. 

Når man kaster badebolde i luften fyldt med luft fra generationen, der tegnede kunstnergrupperingen De Stijl, er påstanden mere end legitim. 

Arnoldi er naturligvis plakatens mester; men man bør ikke undervurdere hans billedlige gendigtning af en europæisk tradition forankret i netop den førnævnte sammenslutning. 

Der er næsten tale om "jazz for øjet" og musikformen er kendetegnet ved et ofte stramt tema efterfulgt af den frie improvisation - eller leg, om man vil. 

Arnoldis sikre instinkt for farvens rationale har man kunnet se på adskillige udstillinger i hele verden. 

Og det er ikke nødvendigvis på museer og i kunsthaller, udstillingerne udspiller sig. For nyligt kunne man i verdens metropoler opleve Arnoldis bud på en grafisk skildring af klimaforandringerne og nu vi er i det offentlige rum, blev der for nyligt afsløret en skulptur ved Humlebæk. 

Denne skulptur 'Oktober 1943' er placeret som en markering af danske jøders flugt fra Danmark til Sverige under 2. Verdenskrig. Skulpturen blev afsløret tidligere på måneden. 

Tillykke med de 80 år til hr. Arnoldi.