lørdag den 15. maj 2021

Seks stjerner til udstilling i Skagen

 

Edvard Munch: 'Den syge rejser sig', 1907-08. Akvarel, kul og blyant på papir. Munchmuseet, Oslo (pressefoto: Skagens Kunstmuseum)


»Og hvorfor er det så, at Munchs værker rykker mest? Jo, fordi de skildrer mere end en epoke, de er så universelle og de har en urdybde i sig, som rykker i ens egne rødder«


Troels Laursen - kunstanmelder på dagbladet Nordjyske - har været på besøg på Skagens Kunstmuseum, hvor man nu kan se udstillingen 'Englens kys - Syge piger i nordisk kunst', og som det antydes i uddraget af Laursens seks-stjernede anmeldelse, spiller den norske maler Edvard Munch en stor rolle blandt de mange kunstnere, der er repræsenteret på udstillingen. 


Temaet med syge børn kan måske virke lidt trist - især i en tid, hvor der næsten kun tales om pandemi; men jeg har en stærk formodning om, at der under den tungsindige overflade kan befinde sig adskillige lyspunkter. 


Sådan nogle er næsten altid til stede, når der er tale om kunst udført af så væsentlige kunstnere som f.eks. Carl Larsson, Ejnar Nielsen, Christian Krohg, Harald Slott-Møller, Michael Ancher og mange, mange flere. 


Jeg har planlagt en udflugt til Skagen snarest, så der vil komme mere om denne forskningsbaserede udstilling på blog'en her senere.