søndag den 18. august 2024

Med fotografiet i fokus

 

Installationsview fra udstillingen ’World in Focus’ med 10 velkomponerede fotografier af Jacob Kirkegaard (foto: Jens Henrik Daugaard/ARoS)

Med udstillingen ’World in Focus’ stiller kunstmuseet ARoS skarpt - og i adskillige tilfælde uskarpt - på museets samling af værker med fotografiet som udgangspunkt. 

Fotografiet udgør et ofte diskutabelt tema som kunstnerisk metode, og udstillingen viser med al ønskelig tydelighed netop fotografiet som en problematisk kunstform. 

Og hvorfor det? Det er helt enkelt: Der er ganske enkelt kunstnere, som ikke har de visuelt forankrede egenskaber, der er nødvendige, hvis fotografiet som medie skal besidde nogen som helst værdi i relation til begrebet kunst. 

Jeg går rundt på udstillingen og erfarer, at overbelyste og uskarpe fotos er indkøbt til museets samling blot på grund af kunstnernes mere eller mindre abnormt store status inden for mediet.

Det er klart, at besidder man sådan anerkendelse, hvor end den er kommet fra, er det muligt at få arbejderne op i format ved hjælp af fotolaboratorier. Det bliver billederne blot ikke bedre af. Tværtimod! 

Udstillingen kan ses på ARoS frem til d. 8. december, og gå efter et enkelt værk af Per Bak Jensen (hvorfor kun ét?) og 10 velkomponerede arbejder af Jacob Kirkegaard. 

Der findes i øvrigt fotografier af andre kunstnere, som jeg har set langt bedre på andre udstillinger, men måske skal ARoS’ indkøbere blot have skærpet blikket for fotografiet?