lørdag den 24. november 2018

Per Kirkeby som julepynt i Aars

Håndværkere i gang med at montere julebelysning på Per Kirkebys murstensskulptur i Aars (foto: Ritzau)

"Per har jo været meget glad for al den kunst, han har fået lov til at skabe til Aars, og når man endda har gjort ham til æresborger, så synes jeg, at det er meget mærkeligt, at man ikke har respekt for værket, som det er, og som det er tænkt. Det er trist!"

Ordene er fremsat til DR af Per Kirkebys gallerist og gode ven Bo Bjerggaard i forbindelse med et vandaliserende tiltag, man har lavet i forbindelse med én af Kirkebys murstensskulpturer i Aars. 

Her har man fra kommunens side fundet det betimeligt at bore huller i værkets mursten med henblik på at ophænge en lysende guirlande, der op til jul skal dække skulpturen og ændre dens funktion og udtryk fuldstændigt. 

Handelsstandsforeningen i byen Aars består tilsyneladende af lallende bondeknolde, der ikke tænker specielt meget over, hvilket kunstværk Per Kirkeby har skabt til byen. 

I det hele taget har der været en del modstand blandt borgerne i Aars omkring værket, der blev opført i 1995, og som siden i folkemunde er blevet døbt "grædemuren". 

Nu vil man bruge skulpturen som baggrund for at gøre Aars til en "juleby", og at man i øvrigt ikke mener, at byens kunstneriske udsmykninger skal være "præget af for mange begrænsninger". 

Midt i diskussionen står en borgmester, som ikke rigtigt ved, hvad hans skal mene, men han er venstremand, så mon ikke han blot følger folkestemningen for Handelsstandsforeningen og imod Kirkeby, der døde d. 9 maj i år.